Thursday, 23 November 2017
Home arrow Archives
Вече се продават билетите за благотворителния мач Легендите на България - "Астън Вила" Print E-mail
Българският футболен съюз пусна в продажба билетите за грандиозното шоу, което се подготвя с благотворителна цел на Националния стадион "Васил Левски" на 26 май. От 15 часа един срещу друг на терена ще излязат Легендите на България, селектирани от треньор №1 на България за XX век Димитър Пенев, и ветераните на "Астън Вила". Мачът е благотворителен под мотото Support Stan, а събраните приходи от билети ще отидат за лечението на деца, страдащи от левкемия. Двубоят е организиран от Българския футболен съюз, Министерството на физическото възпитание и спорта, Министерството на здравеопазването и Столична община, а генерален спонсор е "Актавис". За събитието бе оказано съдействие и от страна на Посолството на България в Лондон. Цената на билет е 10 лв., като пропуск за мача ще си закупят всички официални гости, както и самите футболисти, участващи в срещата.
Read more...
 
Информация за Референдум 2013 Print E-mail

На 24 октомври 2012 г. Народното събрание на Република България прие решение за провеждане на национален референдум с въпрос „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“ . Президентът на Република България определи 27 януари 2013 г. за дата за провеждане на референдума.

Read more...
 
Представяне в Британската библиотека на Четириевангелието на цар Иван-Александър Print E-mail
Read more...
 
Церемония по издигането на българския флаг в Параолимпийското село Print E-mail

На 25 август 2012 г. се състоя официалната церемония по издигането на българското знаме в центъра на Параолимпийското село. Четири дни преди официалния старт на Параолимпийските игри в Лондон, българската параолимпийска делегация бе приветствана на обща церемония с параолимпийските отбори на Ирландия, Сенегал и Палестина.
На събитието присъстваха председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов, временно управляващият на българското посолство във Великобритания Стоимен Велев, атлетите от състава на българския параолимпийски отбор, представители на Българската параолимпийска асоциация и дипломатическото ни представителство в Лондон.

 
„Културната Олимпиада” – Лондон 2012 Print E-mail
По време на летните Олимпийски игри в Лондон (27 юли-12 август 2012 г.), британската столица се превърна не само в световен спортен център, но и културен център. Българското посолство и Културен институт в Лондон също отбелязаха събитието с културни прояви, насочени както към българската общност, така и към по-широката британска публика и многобройните гости на столицата.
Read more...
 
Посещение на министъра на земеделието и храните д-р М. Найденов в Лондон Print E-mail
На 12 юни 2012 г. се проведе среща на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с  г-н Джим Пейс, държавен министър на земеделието и храните в Министeрството на околната среда, храните и въпросите на селските райони на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия в сградата на Парламента в Лондон.
Read more...
 
ОПЕРАЦИЯ „ПОДИУМ” – УЕБСАЙТ „EUROTEAM” Print E-mail
Скотланд Ярд, в рамките на операция „Подиум”, предупреждава гражданите, които са закупили билети за Олимпийските и Пара-олимпийските игри от уебсайт „EUROTEAM” относно това, че е налице вероятност да не ги получат.
 Ако сте закупили билети от някои от изброените по-долу сайтове, трябва веднага да се:
• Свържете с фирмата, чрез която първоначално сте се опитали да закупите билети
• Свържете с доставчика на метода на заплащане и да ги информирате
www.euroteam.net
www.tixnet.com
www.olympicticket.info
www.euroteamtickets.com
www.2012tickets.org
www.londonsummergames.net
www.londonsummergames.org
www.euroteam.travel
www.worldticketservice.net
Read more...
 
Operation Podium - Website Print E-mail
Detectives from the Metropolitan Police Service’s Operation Podium are warning the
public who may have bought tickets for the London Olympic and Paralympic Games from
“EUROTEAM” that they may not receive their tickets.
Read more...
 
Работно посещение на г-н Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика Print E-mail

В периода 5-6 юли 2012 г. министърът труда и социалната политика Тотю Младенов, придружен от заместник-министър Зорница Русинова, осъществи работно посещение в Обединеното кралство.
В програмата бе включено участие в конференция на министри на тема „Бъдеща устойчивост на социалната сигурност на мигранти”. България настоя за пълно отваряне на пазарите на труда на държавите-членки и защити тезата, че свободното движение на работници спомага за преодоляването на затрудненията в икономическото развитие в ЕС. Мобилността на българските работници в рамките на общия европейски пазар допринася за създаването на положителна добавена стойност за икономиките на съответните държави.

Read more...
 
Традиционно представяне на български вина в Британския парламент Print E-mail

На 3 юли 2012 г. в Британския парламент се състоя вечер на България с дегустация и представяне на българско вино. Събитието традиционно предизвиква голям интерес сред британските парламентаристи от двете камари на парламента.

Председателят на парламентарната група за приятелство с България Кевин Барон отправи приветствие от името на присъстващите парламентаристи. Приветствия отправиха и посланик Константин Димитров и министърът в сянка за Европа, г-жа Ема Рейнолдс. В словото си посланик Димитров подчерта желанието си да работи за активизиране на контактите между българските и британските парламентаристи.

 
Забавяне на обработката на документите на български и румънски граждани от Гранична полиция Print E-mail
Във връзка със зачестилите сигнали за сериозно забавяне на обработката на документите на български и румънски граждани от Гранична полиция през последните месеци бяха предприети действия за установяване на причините и за преодоляването му.


Read more...
 
Българското училище към посолството в Лондон стана на 25 години Print E-mail
На 15 юни 2012 г. с празнична програма бе отбелязан 25-годишният юбилей на Българското училище към посолството на Р България в Лондон. Посланик Константин Димитров поздрави с празника учителите, учениците, присъстващите родители и гостите. В своето приветствено слово той подчерта ролята на Българското училище за съхраняването на българския език и култура и отбеляза, че изминалата 2011/2012 г. е била особено успешна за училището, учениците в което вече са над 265. Посланик Димитров връчи най-високото отличие на Министерството на образованието, науката и младежта, почетната грамота „Неофит Рилски”, на учителката по литература в гимназиалните класове г-жа Здравка Момчева, както и грамотите на отличилите се ученици в различни национални и международни конкурси.
Read more...
 
Посмъртно награждаване на българския гражданин Пламен Петков Print E-mail
Посланикът на Р България в Лондон, г-н Константин Димитров и заместник – ръководителят на мисията, г-н Стоимен Велев, почетоха с присъствието си погребението на българския гражданин Пламен Петков, дал живота си, за да спаси дете от удавяне на 26 май 2012 г. По време на службата посланик Димитров изрази своите най-искрени съболезнования за трагичната загуба на един доблестен, млад човек. Той изрази преклонението си пред гражданския му подвиг и съобщи за награждаването му посмъртно с почетен знак на Министерство на отбраната „Св. Георги” – II  степен. На близките бе предадено и специалното съболезнователно писмо от Българския Червен кръст, в което се изразява съчувствие за непрежалимата загуба на Пламен Петков.
 
Откриване на „Българският извор” в Кенсингтън Гардънс Print E-mail
На 26 май, в един от най-красивите кралски паркове, Кенсингтън Гардънс, бе открита българска чешма. Събитието бе организирано от Българския Сити Клуб в партниорство с Българското посолство и Културен институт в Лондон, Българския олимпийски комитет, Министерството на спорта и физичестото възпитание, Министерството на културата, Асоциацията на българските училица в чужбина, Фондация „Димитър Бербатов”, Българската черква в Лондон и още много други спонсори и приятели на каузата.
Read more...
 
Участие на Българското посолство в Международния благотворителен базар на CFAB в Лондон Print E-mail
На 15 и 16-ти май 2012 г. в кметството на община “Кенсингтън” се състоя 53-то издание на Международния благотворителен базар на организацията CFAB - protecting CHILDREN and uniting FAMILIES ACROSS BORDERS, който се провежда ежегодно под патронажа на принцеса Александра от британското кралско семейство.
Read more...
 
Участие на посланик Константин Димитров в симпозиум, посветен на Петър Увалиев Print E-mail
На 10 май във Факултета по славянски и източноевропейски науки на Юнивърсити Колидж, Лондон се проведе академичен форум в чест на живота и делото на известния български писател, журналист, филмов критик и интелектуалец, Петър Увалиев. 
Read more...
 
Employment Fraud/ Измами и злоупотреби при наемане на работа Print E-mail
The Metropolitan Police Service’s Operation Podium has issued this advice on the risk of employment fraud.
Read more...
 
TICKET FRAUD RISK/ИЗМАМИ С БИЛЕТИ Print E-mail

Police are warning the public of some recent advertisements that have appeared in national and international media advertising tickets for the Olympic and Paralympic Games. The advertisements just feature a mobile phone number or email address to contact for more information.

Скотланд Ярд, в рамките на операция „Подиум”, предупреждава гражданите относно реклами, появили се наскоро в националните или международни средства за масова информация, чрез които се предлагат билети за Олимпийските и Пара-олимпийските игри. Рекламите единствено посочват мобилен телефонен номер или имейл адрес като контакт за допълнителна информация.

Read more...
 
Посещение на министъра на външните работи г-н Николай Младенов в Лондон Print E-mail
В рамките на посещението на министър Младенов в Лондон (16-17 април 2012 г.) основните обсъждани теми бяха Балканите, Сирия и растежа в Европа. „Трябва да работим заедно, за да можем на предстоящата среща на НАТО в Чикаго да изпратим силен позитивен сигнал към Балканите. Особено внимание ще отделим на Босна и Херцеговина, която следва да получи План за действие за членство в НАТО.” Това заяви Николай Младенов по време на разговора си с министъра на външните работи на Обединеното кралство Уилям Хейг. Министър Младенов, който бе на двудневно посещение в страната, предложи реализирането на съвместни проекти на Балканите, които да допринесат за насърчаването на европейската и евроатлантическата им интеграция.
Read more...
 
Връчване на копие на акредитивните писма от посланик К. Димитров Print E-mail
На 21 март 2012 г. посланик К. Димитров връчи на заместник-маршала на Дипломатическия корпус и директор на дирекция „Протокол” във Форин офис, г-н Саймън Мартин, копията на акредитивните си писма. С този акт той официално встъпи в длъжност извънреден и пълномощен посланик на Р България в Лондон.
 
Посещение на маршала на дипломатическия корпус в посолството на Р България в Лондон Print E-mail
По поръчение на Нейно Величество кралица Елизабет II и по повод предстоящото отпътуване на посланик Любомир Кючуков от Лондон, маршалът на дипломатическия корпус г-н Чарлс Грей посети посолството на Р България в Лондон.
Read more...
 
Честване на Националния празник на Р България в Лондон Print E-mail

Посолството на Р България в Обединеното кралство отбеляза Националния празник на страната с прием, който се проведе на 2 март 2011 г.

Read more...
 
Концерт по случай Националния празник на Република България Print E-mail

По случай Националния празник на Република България
Посoлството на Република България в Лондон

организира

празничен концерт с изпълнители:

Лондонският български хор
Фолклорен танцов състав „Танец”
Aнабела Весела Елис – класическо пеене и Габриела Георгиева - пиано
и учениците от Българското училище към Посолството на Р България

Петък, 2 март 2012 г., 19.00 ч. за 19.30 ч.
Regent Hall, Salvation Army, 275 Oxford Street, London W1C 2DJ
Вход свободен.

 
Ден на национален траур Print E-mail
Посолството на Р България в Лондон уведомява, че с решение от 07 февруари 2012 г. на Министерския съвет, 08 февруари 2012 г., сряда, е обявен за ден на национален траур във връзка с трагичната гибел на български граждани при наводнението на село Бисер, област Хасково.
 
Среща в посолството на българските училища в Обединеното кралство Print E-mail
В посолството в Лондон се проведе среща с директори и преподаватели от българските училища в Обединеното кралство. Седем български училища бяха представени на срещата от съществуващите вече тринадесет на брой на територията на страната. Положителната тенденция на увеличаване на броя на училищата във Великобритания продължава, като само в рамките на последните няколко месеца врати отвориха три нови училища.
Read more...
 
Българско участие в престижен научен форум Print E-mail
На 27 януари в Лондонското училище за икономика и политически науки LSE се проведе работен семинар на тема „Балканите през 2020 г.”. Семинарът бе организиран от LSE Ideas, неотдавна признат за един от най-влиятелните тинк-танкове в света и събра двадесет от водещите световни учени по тази проблематика от LSE и университетите в Оксфорд, Кеймбридж, Кент, Перуджа, Солун, Белград, Загреб  и др.
Read more...
 
Откриване на ново българско училище във Великобритания Print E-mail
На 8 януари 2012 г. отвори врати ново българско неделно училище на територията на Великобритания. Четиринадесет деца от български и смесен произход от гр.Норич и околността ще изучават български език, традиции и обичаи през настоящата учебна година.
Read more...
 
Освобождаване от задължение за здравни вноски в България Print E-mail

От 1 януари 2012 г. са в сила важни промени в Закона за здравното осигуряване. Българите, живеещи предимно в чужбина вече имат възможност да се освободят от плащането на здравно-осигурителни вноски и за стари периоди, ако не са живели в България по това време.

Read more...
 
Accommodation Fraud Print E-mail
If you’re booking accommodation for the London 2012 Games, the Metropolitan Police Service’s Operation Podium urges you to follow this advice to protect you and your personal details from being exploited by criminals.
Read more...
 
Коледно и новогодишно тържество на българското училище в Годалминг Print E-mail
На 29 декември 2011 г. учениците, учителите и родителите от българското училище „Св. Климент Охридски” в Годалминг отбелязаха коледните и новогодишни празници със специално подготвено тържество, на което беше представен народния обичай коледуване, както и български народни танци. Тържеството привлече многобройни представители на българската общност не само от града и околните населени места, но и от по-отдалечени градове от областта Съри.
Read more...
 
Концерт „Балкански песни и английски струни” Print E-mail

English Chamber Orchestra, най-записваният камерен оркестър в света, работещ под патронажа на британския престолонаследник принц Чарлз, изпълнява час и половина произведения на български творци под ръководството на известния български диригент Йордан Камджалов. 

Специалният тържествен концерт „Балкански песни и английски струни”се проведе на 18-ти декември 2011 г. в престижната зала „Кадоган Хол” в сърцето на Лондон по случай настъпващите Коледни празници.

Read more...
 
Прожекции на филми на Рангел Вълчанов в Лондон Print E-mail
На 6 и 7 декември 2011 г. в галерия „София” на Българския културен институт бяха прожектирани филми на известният български режисьор Рангел Вълчанов.  
Read more...
 
Коледно благотворително тържество в посолството в Лондон Print E-mail
На 8 декември посолството на Република България в Лондон бе домакин на ежегодното и многоочаквано Коледно благотворително тържество, което се организира съвместно с британската благотворителна организация “Приятели на България” и Българския Сити клуб в Лондон, както и със съдействието на Българското студентско общество. Традиционно, проявата се проведе под патронажа на посланик Любомир Кючуков, баронеса Роулингс, председателя на Сити клуба Кирил Сакскобургготски и Джон Брисби, председател на „Приятели на България”.
Read more...
 
Проведен инвестиционен форум в Лондон Print E-mail
На 6-ти декември в Лондонската фондова борса се проведе инвестиционен форум с цел популяризиране на предстоящата приватизация на държавните дялове в трите електроразпределителни дружества.  Форумът се организира от Българска агенция за инвестиции и Българска фондова борса. 
Read more...
 
Куклено шоу в салоните на българското посолство Print E-mail
В навечерието на Коледа салоните на българското посолство се изпълниха  за пореден път с детски смях и веселие. Поводът беше представянето от артисти от Централния куклен театър „София” на адаптирана постановка по българската народна приказка  „Златка, златното момиче”. Събитието бе организирано от Българския културен институт със съдействието на посолството и с финансовата подкрепа на Министерството на външните работи на Р България чрез Комуникационната стратегия.
Read more...
 
Проведен инвестиционен форум с участието на министър Трайков Print E-mail
На 1 декември в хотел Хилтън Парк Лейн се проведе инвестиционен форум, организиран от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Българска агенция за инвестиции.  Форумът имаше за цел да привлече интереса към България като атрактивна дестинация за инвестиции в областта на информационните технологии и бизнес услугите. Присъстваха над сто представители на британски фирми от сектора, инвестиционни банки и инвестиционни посредници, както и журналисти от Файненшъл Таймс и други водещи медии.
Read more...
 
Соня Рув-Увалиева получи наградата на МВнР „Златна лаврова клонка” Print E-mail

На 30 ноември 2011 г. посланик Любомир Кючуков връчи на г-жа Соня Рув-Увалиева най-високото отличие на МВнР  за особени заслуги за развитието на българо-британските отношения. Отличието се присъжда също и за приноса й за популяризирането на българската култура във Великобритания.

Read more...
 
Над 300 англичани пяха народни песни и играха хора в Българското посолство Print E-mail
На 26 ноември 2011 г. в Royal College of Music се състоя концерт на Лондонския български хор с ръководител Десислава Стефанова по повод представянето на втория им албум „Горо, ле горо”. Концертът премина при изключителен интерес както от страна на българската общност, така и от страна на британската публика. Повечето гости на концерта бяха британци, завладяни завинаги от магията и очарованието на български народни песни.
Read more...
 
Продължават ограниченията за българи и румънци на пазара на труда Print E-mail

На 23-ти ноември 2011 г. правителството на Великобритания обяви своето решение за продължаване на действието на съществуващите ограничителни мерки за достъп до пазара на труда, в съответствие с Анексите от Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС.  

Решението е взето въз основа на изводите и препоръките на доклада на Консултативният съвет по миграция, където се заключава, че британския пазар на труда е в състояние на сериозно неравновесие и че продължаването на ограниченията за българи и румънци до пазара на труда ще подпомогне за справяне с това неравновесие.

Read more...
 
БЪЛГАРСКО КИНО В ИНТЕРНЕТ Print E-mail

Кинохитът на годината LOVE.NET може да бъде гледан легално онлайн в сайта www.netcinema.bg от всички българи, независимо от това, в коя точка на света се намират.

Засега платформата за българско кино www.netcinema.bg стартира с LOVE.NET и ако инициативата е успешна, скоро ще предложи и други български филми. Информация за онлайн дистрибуцията на LOVE.NET може да следите и във фейсбук профила на филма www.facebook.com/love.net 
 
Проведен в посолството енергиен семинар Print E-mail
На 11 ноември 2011 г. Russia Collaborative Research Network (CRN), с подкрепата на Университетската асоциация за съвременни изследвания на Европа  (UACES), Британската асоциация за славянски и източноевропейски изследвания (BASEES) и Българското посолство в Лондон,  проведоха в сградата на посолството еднодневен енергиен семинар.
Read more...
 
Българско участие във филмов фестивал в Лондон Print E-mail
В рамките на провеждащия се филмов фестивал в престижния театър „Блумсбъри”, организиран от Юниверсити колидж, Лондон, България за втора поредна година се представи с прожекция на документален филм.
Read more...
 
Представяне на България на WTM Лондон Print E-mail
Богатите възможности на страната за културен, балнео и спа и уелнес туризъм са акцент в българското представяне на световното туристическо изложение WTM, което започна днес в Лондон, Великобритания. Страната ни участва на изложението с рекламен щанд от 292 кв. м., на който заедно с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, участват 22 фирми и туристически организации.
Read more...
 
Ново българско дружество в Норич и Норфолк Print E-mail
На 3 ноември 2011 г. посланик Кючуков проведе среща с представители на създаденото през февруари 2011 г. българско дружество в Норич, наречено „Българите в Норич и Норфолк” (BNN).
Read more...
 
Проведена среща с Първия министър на Департамент Гърнси Print E-mail
На 3 номеври 2011 г. се проведе среща между НПр Любомир Кючуков и Първия министър на Департамент Гърнси господин Линдън Трот.
Read more...
 
Инициатива „Дом на български преводач във Великобритания” Print E-mail
Приключи първият етап от инициативата „Дом на български преводач във Великобритания” на фондация „Елизабет Костова”, осъществявана с подкрепата на посолството на Р България и Културния институт към Министерство на външните работи. Инициативата е част от проекта, финансиран по Комуникационната стратегия на България, за литературен обмен и идентифициране на посланиците на българската литература в Обединеното кралство.
Read more...
 
Концерт класическа музика в залите на посолство Print E-mail
На 19 октомври 2011 г. в залите на българското посолство в Лондон се състоя концерт на Павел Минев (цигулка) и Весела Чакърова (пиано), организиран от Български културен институт.
Read more...
 
Старт на рекламната кампания за туризма във Великобритания Print E-mail
На 18 октомври 2011 г. посолството на Р България бе домакин на първата пресконференция от планираната мащабна рекламна кампания във Великобритания, за представяне на България като разнообразна туристическа дестинация.
Read more...
 
Награждаване на български творци Print E-mail

На 15 октомври 2011 г. посланик Л. Кючуков връчи  награди на изявени български творци в Лондон за особения им принос към българската култура във Великобритания. Със сребърен почетен знак и грамота на Министерството на външните работи бяха наградени Десислава Стефанова, Иво Станков и Ивайло Върбанов.

Read more...
 
Концерти на ансамбъл „Загорче” в българското посолство в Лондон. Print E-mail

 

Българското посолство в Лондон бе домакин на три концерта на представителния детско-юношески ансамбъл „Загорче”.  Талантливите деца от Стара Загора изпълниха залите на посолството с весело настроение с невероятните си и енергични изпълнения.

 

 

Read more...
 
Участие на българска фирма на престижно за Европа изложение Print E-mail
На тазгодишното издание на традиционното и престижно изложение в Лондон „Callcentre & Customer Management EXPO” участие взе и водещата в областта си за България компания „Sofica Group”.
Read more...
 
Посещение на посланик Кючуков в град Портсмут Print E-mail
На 11 октомври 2011 г. посланик Любомир Кючуков посети град Портсмут, Англия. Посещението бе осъществено в рамките на програмата „Европейска седмица на местната демокрация”.
Read more...
 
Избори за президент и вицепрезидент на Република България 2011 Print E-mail
Read more...
 
Откриване на изложба на икони и мозайки на художника Иван Джиджев Print E-mail
На 27 септември 2011 г.в салоните на посолството на Р България в Лондон се състоя официално откриване на изложбата на българския художник Иван Джиджев. В експозицията бяха представени няколко серии авторски икони, повлияни от духовното наследство на византийската и ренесансова църковна живопис, като майсторството и уменията на художника ясно са демонстрирани в серията икони с позлата. С изключителен интерес бяха приети мозайките на автора. Силно впечатление в присъстващите оставиха творбите „Тримата вселенски учители” и глава на Иисус Христос и др.
Read more...
 
Откриване на Български културен институт в Лондон Print E-mail

На 28 септември 2011 г. се състоя едно от най-дългоочакваните събития за българската общност в Обединеното кралство – откриването на Български културен институт в сградата на посолството на Р България в Лондон. Създаването на института е логично продължение и резултат от дейността както на българските културните дейци, така и на българското посолство, което през последните години положи изключителни усилия да популяризира културата ни в страната. Институтът ще продължи и засили усилията на посолството да се превърне в отворена зона за културни, образователни, бизнес проекти, целящи популяризирането на България и утвърждаването на държавата и културата ни като интересни за британската общественост.

Read more...
 
Прожекция на филма „Заложници” на Велислава Дърева в Лондон Print E-mail
При засилен интерес премина в Лондон прожекцията на документалния филм „Заложници”, носител на награда от международен фестивал и последвалата дискусия с автора Велислава Дърева.
Read more...
 
МВнР награди български учители зад граница Print E-mail
Българските училища във Великобритания отвориха и тази година вратите си за деца от всички възрасти. Те се радват на нарастващ интерес от страна на българската общност в страната. В резултат и на  подкрепата на българската държава по програмата „Роден език и култура зад граница”, техният брой всяка година нараства, подобрява се материалната им база и качеството на преподаването.
Read more...
 
Letters to the chief editor of "The Daily Mail" Print E-mail

With regard to two recent publications concerning the Bulgarian community in the UK, the Embassy of Bulgaria and the Association of Bulgarian Healthcare Professionals in UK have sent the following messages to the chief editor of ”The Daily Mail”:

Read more...
 
До българските училища във Великобритания Print E-mail
Уважаеми учители и родители, скъпи ученици, приемете моите сърдечни поздравления  по случай настъпването на новата учебна 2011-2012 година. Особено се радвам, че българските училища във Великобритания с всяка година се увеличават и приобщават все повече деца към знанието и любовта към светия за нас език на Вазов и Ботев.
Read more...
 
Избори за президент и вицепрезидент Print E-mail
ВАЖНО!

Уведомяваме всички български граждани в Обединеното кралство, че единственият одобрен формат от Централната избирателна комисия за изпращане на сканирани заявления за участие в изборите за президент и вицепрезидент на България  е форматът pdf  /т. 16 от Решение № 41 ПВР /29.07.2011 г./. Сканирани заявления в друг формат няма да се приемат за валидни от ЦИК.
 
Участие на посланик Кючуков в симпозиум по проблемите на борбата с икономическата престъпност Print E-mail
За втора поредна година посланик Кючуков бе поканен за основен говорител на работната вечеря в рамките на Двадесет и деветия международен симпозиум по проблемите на борбата с икономическата престъпност, провеждащ се от 5 до 10 септември в Кембридж.
Read more...
 
Представяне на традиционната българска култура в Британския музей Print E-mail
Британският музей в Лондон за един ден беше превърнат в център на традиционната българска култура и изкуство във Великобритания. Събитието обедини красотата на художественото наследство на старите българи, представено с изложба на традиционни дрехи и бижута, с живата музика на Лондонския български хор, който изпълни едни от най-популярните български народни песни.
Read more...
 
Конференция по културна дипломация, проведена в сградата на посолството на Р България в Лондон Print E-mail
Британският парламент и българското посолство в Лондон бяха домакини на провелата се в Лондон международна конференция на тема „Три части от пъзела: взаимоотношения между култура, международни отношения и глобализация”. Участниците във важния международен форум след два дена работа в Британския парламент, продължиха дискусиите си в сградата на посолството, което за първи път бе домакин на събитие от подобен мащаб.
Read more...
 
Възобновяване на работата на Службата по трудовите и социални въпроси към посолството на Р България Print E-mail
През месец август бе възобновена работата на Службата по трудовите и социални въпроси към посолството на Р България в Лондон. За ръководител на службата от страна на Министерство на труда и социалната политика бе определен г-н Тодор Кръстев, експерт с дългогодишен стаж в областта на пазара на труда и европейските трудови пазари. Всички желаещи биха могли да се обръщат за предоставяне на специализирана информация по  въпроси в областта на труда и социалната сигурност, касаещи многобройната българска общност в Обединеното кралство, на тел. 020 7581 3144 и на електронен адрес: This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it
 
Посещение на английски футболни фенове в българското посолство в Лондон Print E-mail
По повод предстоящото важно събитие за българските и английските фенове - квалификационния мач за Европейското първенство по футбол между националните отбори на България и Англия на 2 септември т.г., българското посолство в Лондон бе домакин на уникална среща.  Участници в нея бяха представителна група от английски футболни запалянковци, които получиха информация по всички важни въпроси, свързани с предстоящото им пътуване в началото на септември в България.
Read more...
 
Избори за президент и вицепрезидент на Република България (23 октомври 2011 г.) Print E-mail

На 23 октомври 2011 г. (неделя) ще се проведат избори за президент и вицепрезидент на Република България.
При произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката гласуването и преброяването на гласовете на българските граждани, живеещи извън територията на Република България, се извършва в избирателни секции при спазване на изискванията на Изборния кодекс.
В населените места, където има дипломатическо или консулско представителство, се образуват избирателни секции при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват, не по-късно от 27.09.2011 г. (25 дни преди изборния ден). В населените места, където няма дипломатическо или консулско представителство, избирателни секции се образуват при наличие на съгласие на приемащата държава и на не по-малко от 100 избиратели, заявили желание да гласуват не по-късно от 27.09.2011 г. (25 дни преди изборния ден). Когато броят на избирателите, заявили желанието си да гласуват, е повече от 1000, се образува нова избирателна секция в съответното населено място.

Read more...
 
Българскa градина в двореца Хемптън корт Print E-mail

 Българска градина ще украсява двореца Хемптън корт до 10 юли. Христо Йорданов е първият българин, поканен от Кралското градинарско дружество да подреди цветна градина на най-голямото цветно изложение във Великобритания. Цветното шоу, което се провежда ежегодно в двореца Хемптън корт край Лондон, традиционно преминава при засилен интерес от страна на жителите и гостите на града и се счита за един от най-престижните градинарски форуми.

Read more...
 
Литературно-музикална вечер в българското посолство в Лондон Print E-mail

 На 28 юни 2011 в българското посолство в Лондон се състоя литературно-музикална вечер. В своята културна програма дипломатическото представителство отделя специално внимание на популяризирането на различните форми на изкуство, предоставяйки сцена за изява на български творци.
Представени бяха две нови български книги - „Епически поеми” на Бойко Бадев и „Попътно” на Йордан Хаджиев, с акомпанимент на цигулка от Деворина Гамалова.

Read more...
 
Престижно представяне на български вина в Британския парламент Print E-mail

На 27 юни 2011 г. в Британския парламент се състоя вечер на България с дегустация и представяне на българско вино. Във връзка със стратегията на посолството в Лондон за изграждането на положителен образ на България във Великобритания и популяризиране на български качествени продукти, гостите  имаха възможността да опитат висококачествени български вина. На събитието бяха представени 15 винопроизводители, представители както на големи и утвърдени винарски изби, така и на такива от среден мащаб.

Read more...
 
Участие на посланик Кючуков във форума „ЕС и регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа” Print E-mail

На 16 юни 2011 г. посланик Кючуков взе участие в организиран по инициатива на „Embassy Event” и с подкрепата на „South East European Studies  Oxford” форум на тема: „ЕС и регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа”.
Участие в събитието, преминало сред значителен интерес, взеха посланиците на Сърбия, д-р Д. Попович, и на Босна и Херцеговина, г-жа Йорданка Негодич, както и д-р Чарлс Танок, представител на Европейския парламент и докладчик за Черна гора, и г-н Керем Киратли, пълномощен министър в посолството на Турция в Лондон.  За модератор на форума бе поканен г-н Отон Анастасакис от колежа “Св. Антъни", Оксфордски университет.

Read more...
 
Изложба на студенти от Университета на Източен Лондон Print E-mail

 На 16 юни 2011 г. в галерия „София” към посолството на Република България в Лондон се състоя официалното откриване на изложбата „България в нашите очи”. Изложбата е дело на студенти и преподаватели по изобразително изкуство от Университета на Източен Лондон. Тя е резултат от първия по рода си съвместен проект между университета и българското посолството, който служи и за вдъхновение на идеята за организиране на поредица от изложби в дипломатически представителства в Лондон под надслов „Светът в нашите очи”. Инициатор на проекта е българската художничка Валерия Нямцова – Георгиева, студентка в Университета на Източен Лондон, и неслучайно българското посолство е първата спирка от проекта.

Read more...
 
Успех за българска оперна певица Print E-mail

Българската оперна певица Мария Радоева е сред 20-те финалисти на международния конкурс за оперни певци BBC Cardiff Singer of the World, подбрани от над 600 номинации. Престижното музикално събитие, което е насочено към млади оперни таланти, се организира веднъж на две години и традиционно привлича многобройни почитатели на оперното пеене.

Read more...
 
Концерт на Евгени Генчев в българското посолство в Лондон Print E-mail

 На 27 май 2011 г. в посолството на Република България в Лондон се състоя концерт за класическа музика. Като част от установената добра практика за представяне на млади български изпълнители, посолството предостави сцена на талантливия пианист Евгени Генчев. Младият български пианист, едва 21-годишен, вече има сериозна репутация в музикалните среди и е носител на редица престижни отличия от международни конкурси за класическа музика.

Read more...
 
Честване на 24 май в Лондон Print E-mail

 С празнична програма бе отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в британската столица. На сцената на „Риджънт хол” в централен Лондон ученици от предучилищна група до 12 клас на Българското училище към посолството изпълниха с вълнение специално подготвената програма.

Read more...
 
Българската пианистка Пламена Мангова дебютира в британската столица Print E-mail

На 19 май 2011 г. в една от най-престижните концертни зали в Лондон „Queen Elisabeth Hall” се състоя концерт на Английския камерен оркестър със солистка българската пианистка Пламена Мангова. За българката това бе дебют в британската столица.

Read more...
 
Престижно участие на 31-то Лондонско международно изложение за вино Print E-mail

 Много оптимизъм и надежди залагат българските винопроизводители, взели участие в 31-ото Лондонско международно изложение за вино LIWF. Тяхното ползотворно участие на най-престижното годишно международно изложение за вина в Лондон се финансира изцяло от ръководената от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма Оперативна програма за развитие на конкурентоспособността на българската икономика и Агенцията за малки и средни предприятия.

Read more...
 
Откриване на изложбата „Духът на България” в представителството на Европейската комисия в Лондон Print E-mail

На 17 май 2011 г. в галерия „12 Star” към Представителството на Европейската комисия в Лондон се състоя официалното откриване на изложбата „Духът на България”, посветена на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В експозицията бяха представени творби на двама български творци - художничката Мила Мусакова и скулпторът Янко Бонев. Мила Мусакова участва в изложбата с икони и картини, вдъхновени от България, а Янко Бонев се представя с 10 от своите скулптори от бронз, допринасяйки за впечатляващия облик на изложбата.

Read more...
 
Български дипломат бе избран за „Дипломат на годината” в Лондон Print E-mail

 Български дипломат бе избран за „Дипломат на годината” на годишните награди на престижното международно списание „Дипломат” в Лондон. Богдан Коларов, дипломат в посолството на Република България в Лондон и президент на Асоциацията на консулските служители в британската столица, бе удостоен с наградата на тържествена церемония, състояла се в залите на хотел “Хаят Риджънси Чърчил” в Лондон.
Наградите на списание „Дипломат” се присъждат за четвърта поредна година на най-влиятелните дипломати, допринесли с работата си за развитието на международните отношения.

Read more...
 
Българското посолство представи България в Международния благотворителен базар на CFAB в Лондон Print E-mail

 На 10 и 11 май 2011 г. в кметството на община “Кенсингтън” се състоя 52-то издание на Международния благотворителен базар на организацията CFAB - protecting CHILDREN and uniting FAMILIES ACROSS BORDERS, който се провежда ежегодно под патронажа на принцеса Александра от британското кралско семейство.

Read more...
 
Българско участие в Шекспировите тържества Print E-mail

На 30 май 2011 година в родния град на Уилям Шекспир Стратфорд-ъпон-Ейвън се проведоха традиционните тържества по отбелязване годишнината от рождението на великия английски поет и драматург.
По традиция, участие в проявата взе и представителна българска група, начело с посланик Любомир Кючуков.

Read more...
 
Среща на посланик Кючуков с представители на Съвета по външни отношения на Консервативната партия Print E-mail

На 27 април 2011 г. посланик Любомир Кючуков бе поканен да представи България пред Съвета по външни отношения на Консервативната партия. Срещата се състоя в сградата на Британския парламент и беше открита от сър Роналд Халстед, председател на Съвета.

Read more...
 
Посещение на студенти от Американския университет в Благоевград в българското посолство в Лондон Print E-mail

На 15 април 2011 г. студенти от магистърската програма по Бизнес администрация в Американския университет в Благоевград, водени от проф. Ричард Мишак, посетиха българското посолство в Лондон. Посещението на студентите в дипломатическото представителство бе част от няколкодневна програма в Лондон - важен финансов и културен център в света, в рамките на която бъдещите мениджъри имаха възможност да се запознаят с дейността на водещи британски компании и финансови институции.

Read more...
 
Участие на български студенти по архитектура в уоркшоп в Лондонския университет „Метрополитен” Print E-mail

На 14 април 2011 г. български студенти по архитектура, отличени в конкурса  „ПОЗИтив 2010”, взеха участие в уоркшоп в Лондонския университет „Метрополитен”. Росина Шатърова, Цветомир Джерманов, Мирослав Желязков и Христо Чернаев, носители на наградата на Съюза на българските архитекти от конкурса „ПОЗИтив 2010”, бяха специални гости на архитектурна изложба в Лондонския университет „Метрополитен”, организирана по повод дипломирането на студентите по архитектура.

Read more...
 
Концерт на Гергана Райкова в българското посолство в Лондон Print E-mail

На 14 април 2011 г. в посолството на Република България в Лондон се състоя концерт за класическа музика.
В своята културна програма дипломатическото представителство отделя специално внимание на популяризирането на талантливи млади български изпълнители. Като част от установената добра практика за представяне млади български изпълнители, посолството предостави сцена на талантливата цигуларка Гергана Райкова.

Read more...
 
Лекция на посланик Любомир Кючуков в Лондонският университет „Метрополитън” Print E-mail

 На 6 април 2011 г. посланик Любомир Кючуков бе поканен да изнесе лекция в Лондонския университет ”Метрополитън”, посветена на реформата на ООН.

Read more...
 
Изложба на наградените проекти в изложба - конкурс ПОЗИтив 2010 Print E-mail

На 15 април 2011 г. в зала София в сградата на Посолството на Република България в Лондон ще бъде открита изложба на наградените проекти от конкурса „ПОЗИтив 2010”. На самото събитие ще присъстват и четирима от победителите в надпреварата, които ще разкажат повече за самия конкурс, за проектите си, за конкуренцията, за образованието по архитектура и сродните специалности и най-вече за значението на едно такова събитие за учащите.

Read more...
 
Посещение в посолството на студенти от Университета „ Метрополитън” Print E-mail

На 4 април 2011 г. студенти, изучаващи специалността Международни отношения в Университета „Метрополитън” в Лондон,  посетиха българското посолство.

Read more...
 
Благотворително събитие на Ротари клуб, Нюъм, Лондон Print E-mail

На 2 април 2011 г. се състоя международна вечер, организирана от местния Ротари клуб на община Нюъм в Източен Лондон. Събраните от проявата постъпления са предназначени за подпомагане на дома за изоставени деца „Олга Скобелева” в гр. Пловдив и  за началното училище Итего, Лагос.

Read more...
 
Среща на посланик Любомир Кючуков със студенти от университета във Фрайбург Print E-mail

На 1 април 2011 г. на посещение в посолството на Р България в Лондон бяха студенти от Института по международно образование към университета във Фрайбург, Германия. Посещението беше част от обучението на студентите по програмата на университета за изучаване на Европейския съюз.

Read more...
 
Участие на министър Николай Младенов в международната конференция, посветена на кризата в Либия Print E-mail

На 29.03.2011 г. в Лондон се проведе международна конференция, посветена на кризата в Либия. Във форума България бе представлявана от министъра на външните работи г-н Николай Младенов. Член на българската делегация бе и заместник-министърът на външните работи г-н Димитър Цанчев.
Конференцията бе организирана по инициатива на британското правителство с участието на повече от 40 държави и международни организации.

Read more...
 
Среща на посланик Кючуков с представители на Асоциацията на българската общност в Медуей Print E-mail

На 26 март посланик Любомир Кючуков посети град Рочестър и се срещна с ръководството и членове на Асоциацията на българската общност в Медуей. Той поздрави учениците в българското училище към асоциацията и разговаря с техните преподаватели и родители. Посланик Кючуков изказа благодарност към екипа на училището и към присъстващите родители за техните грижи за съхраняването на българския език, дух и традиции, като подчерта, че българските училища в чужбина имат изключително важна роля за поддържането на връзката с Родината сред българите зад граница.

Read more...
 
Работно посещение на заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов Print E-mail

На 21.03.2011 г. започна работното посещение на заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов във Великобритания. Визитата е по покана на Хоум Офис, SOCA и други британските правоохранителни институции и се осъществява с активното съдействие на посолството в София и Организацията за търговия и инвестиции на Великобритания. Двустранните срещи в рамките на посещението бяха организирани чрез представителя на МВР в Лондон.
Това е второто поредно посещение на министър Цветанов във Великобритания през последната една година и два месеца.

Read more...
 
Лекция на посланик Любомир Кючуков в Лондонския университет по икономика и политически науки Print E-mail

На 17 март 2011 г. посланик Любомир Кючуков бе поканен да изнесе лекция в Лондонския университет по икономика и политически науки, посветена на Югоизточна Европа и ролята на България в региона. Лекцията бе по инициатива на клуба по международни отношения „Гримшоу”, който е най-старото студентско общество и е едно от най-големите и най-активни в Лондонския университет.

Read more...
 
Сътрудничество с Ричмъндския американски университет Print E-mail

 На 11 февруари 2011 г. студенти от магистърската програма по Международни отношения към Ричмъндския американски университет посетиха българското посолство в Лондон като част от установеното партньорство между университета и дипломатическото представителство. Студентите имаха възможност да се запознаят със структурата на посолството и организацията на работния ден на дипломатите, както и със спецификите на българската дипломатическа служба като цяло.

Read more...
 
Студенти от Университета на Източен Лондон посетиха българското посолство Print E-mail

 Студенти по изобразително изкуство от Университета на Източен Лондон посетиха българското посолство в Лондон и се срещнаха с посланик Любомир Кючуков. Поводът бе съвместен проект между университета и посолството, включващ изложба в дипломатическото представителство, вдъхновена от България. Инициатор на проекта е българската художничка Валерия Нямцова – Георгиева, студентка в университета на Източен Лондон, и неслучайно българското посолство е първата спирка от проекта.

Read more...
 
Национално преброяване 2011 в Англия и Уелс, Северна Ирландия и Шотландия Print E-mail

На 27 март 2011 г. стартира Националното преброяване в Англия и Уелс, Северна Ирландия и Шотландия. Преброяването се провежда на всеки 10 години, като информацията, събрана от анкетните карти, е от значение за правителството и местните власти при планирането на услугите и ресурсите, необходими в отделните общини, напр. образование, здравеопазване, транспорт и др.

Read more...
 
Подобаващо добро представяне на български фирми на IFE 2011 в Лондон Print E-mail

 Дванадесет български фирми, произвеждащи висококачествени български хранителни стоки и напитки мерят качества и новаторски опит на тазгодишното 17 издание на най-голямото британско международно изложение за храни и напитки - IFE 2011, провеждащо се от 13 до 16 март т.г. в ExCel в Лондон.
Да уважат деня на официалното откриване на IFE 2011  и успешното българско участие на изложението бяха посланикът на РБ в Лондон г-н Любомир Кючуков, пълномощният министър по търговско-икономическите въпроси г-н Пламен Димитров и други служители от посолството.

Read more...
 
Тържество на българското училище в Годалминг, Великобритания Print E-mail

С тържество, подготвено от учениците, бе отбелязано настъпването на пролетта в новооткритото българско училище в Годалминг, Великобритания. Специален гост на тържеството бе посланик Любомир Кючуков.
По традиция гостите бяха посрещнати с питка и мед, след което децата от училището представиха специално подготвената за празника програма.

Read more...
 
Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова участва в среща в Чатъм хаус Print E-mail

На 08.03.2011 заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова взе участие като лектор в Кралския институт за международни отношения (Chatham House), Лондон, по въпросите на изграждането на интегритет и борбата с корупцията в сферата на отбраната и сигурността.
Форумът беше посветен на официалното представяне на новото издание на наръчника на Прозрачност без граници, „20 практически съвета”.

Read more...
 
Среща на министър Сергей Игнатов с ръководството на факултета по славянски и източноевропейски науки Print E-mail

На втория ден от своето посещение във Великобритания министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов се срещна с д-р Робин Ейзълууд, директор на факултета по славянски и източноевропейски науки към Юнивърсити колидж – Лондон. На срещата присъстваха посланик Любомир Кючуков, доц. Огнян Ковачев, преподавател по български език, история и култура във факултета и г-жа Десислава Найденова, трети секретар в посолството в Лондон.

Read more...
 
More...