Sunday, 19 November 2017
Home arrow Archives arrow Изложба на Четвероевангелието на цар Иван Александър в British Library
Изложба на Четвероевангелието на цар Иван Александър в British Library Print E-mail
На 8 януари т. г. в галерия “Сър Джон Ритблад” на Британската библиотека се състоя официално откриване на изложба по случай присъединяването на България към Европейския съюз.
Британската публика ще има възможност да се запознае с Четвероевангелието на цар Иван Александър (1355 г.)снимка, най-ценният илюстрован ръкопис на кирилица, съхраняван в библиотеката, и Видинското четвероевангелие (1363 г.). В същата зала е изложена Магна харта (“Великата харта на свободите” от ХІІІ в.).
На събитието присъстваха заместник-министърът на външните работи Евгения Колданова, посланиците на страните-членки на ЕС, на балканските страни, дипломати, както и представители на британските парламентарни, политически, културни и делови среди. Сред гостите бяха шефът на парламентарния Комитет по европейски въпроси на Камарата на лордовете лорд Гренфел, министър Джоан Райън и кметът на лондонската община Кенсингтън.
Изложбата бе открита от посланика на България в Обединеното кралство Лъчезар Матев.
 

 
 
По време на откриването цигуларката Деворина Гамалова изпълни произведения на Марин Големинов и Паганини.
За първи път библиотеката е домакин на такъв тип събитие, организирано от дипломатическо представителство в Лондон. Изложбата е част от инициативите на посолството по одобрената от Министерския съвет Национална програма за отбелязване присъединяването на Република България към Европейския съюз и ще бъде отворена до 31 март т. г.
 
 
 
 
< Prev   Next >