Monday, 23 October 2017
Home arrow Archives arrow Дискусия за разширяването на ЕС
Дискусия за разширяването на ЕС Print E-mail

Посланикът на Република България в Лондон Лъчезар Матев взе участие в дискусия по темата за бъдещото разширяване на Европейския съюз, организирана от тинк-танка „Open Europe” на 8 декември 2006 г.
В нея  участваха с изказвания също  временно управляващият посолството на Румъния Радута Матаче, посланикът на Хърватия Йосип Паро и Наташа Срдоч, председател на Адриатическия институт.  
На форума бяха обсъдени перспективите на бъдещото разширяване на основата на опита на България и Румъния във връзка с предстоящото им присъединяване към ЕС на 1 януари 2007 г. Дискутирано бе значението на членството в ЕС като ключов стимул за реформи за страните-кандидатки и необходимостта от запазване както на перспективата, така и на условността като принцип на процеса на присъединяване. Българският посланик представи накратко постигнатото от България и необходимостта от продължаване на усилията с неотслабващо темпо. Той се спря на основни теми от дневния ред на Европа, в който присъединяването на нови членове след приключването на петото разширяване е взаимно свързано с бъдещето на конституционния договор и реформирането на институциите.Важна тема за британската общественост е определянето на насоката на развитие на ЕС в контекста на темата за „разширяване” /по географски обхват/ или „задълбочаване на интеграцията”, което бе потвърдено и настоящата дискусия. Към участниците бяха зададени множество въпроси, които потвърдиха наличието на противоположни мнения. Сред тях имаше такива за ползата от членството в ЕС и значението на обединяването на Европа, но също така и отричане на необходимостта от задълбочаване на европейската интеграция.

 
< Prev   Next >