Monday, 23 October 2017
Home arrow Archives arrow Лондонският български хор спечели конкурса за Хор на годината на Радио 3 на ББС
Лондонският български хор спечели конкурса за Хор на годината на Радио 3 на ББС Print E-mail

На 12 ноември т. г. Лондонският български хор при посолството, с ръководител Десислава Стефанова, спечели конкурса на радио 3 на ББС за Хор на годината в категорията Open Choir. Тази категория е нова за конкурса, наред с традиционните “юношески хор”, “възрастни” и детски хор”.
До нея се допускат хорове и музикални групи с разнообразно ниво на музикална професионална подготовка.
Състезанието се проведе в Милениум център в Кардиф, главен град на Уелс. Общо шест хора бяха допуснати до финала на конкурса в тази категория. Стиловете на изпълнение варираха от госпел, през традиционен хоров репертоар, до поп аранжименти. Лондонският български хор се класира с още три хора до общия финал на конкурса за Хор на годината на радио 3 на ББС, който ще се проведе в Кардиф на 10 декември т. г.
От общо 30 певци в Лондонския български хор, една трета са българи. Останалите са предимно британци, усвоили до съвършенство музикалните техники за изпълнение на народната ни музика. Те представиха в Кардиф песните “Алтън Маро”, Пиленце пее”, Тъкала ли си” и Ерген деда”. Журито бе пленено от “магията на българското певческо изкуство и изключителния стил на изпълнение, който оставя незабравими спомени”.


Официален сайт на конкурса: http://www.kallaway.co.uk/coy-site/
Сайт на хора: http://www.londonbulgarianchoir.co.uk/index.php

 
< Prev   Next >