Monday, 23 October 2017
Home arrow Archives arrow София ще бъде домакин на ХХІІ Международен конгрес по византинистика
София ще бъде домакин на ХХІІ Международен конгрес по византинистика Print E-mail

На 24 август т. г. делегатите на ХХІ Международен конгрес по византинистика в Лондон (21-26 август 2006 г.) единодушно избраха Софийския университет “Св. Климент Охридски” за домакин на следващия Международен конгрес по византинистика.

Конгресът, под надслов “Византия без граници”,  ще се проведе в София от 22 до 27 август 2011 г. под егидата на президента на Република България. Страната ни е била домакин на ІV Международен конгрес в София през 1934 г., по време на който е взето решението за учредяване на Международната асоциация по византинистика.
Общото събрание на националните комитети по византинистика и Бюрото на асоциацията  одобриха промени в устава на асоциацията и преизбраха сегашния й председател Петър Шрайнер.Сред изтъкнатите български участници в конгреса се открояват имената на акад.проф.д.и.н. Васил Гюзелев, проф. д-р Аксиния Джурова, директор на Центъра за славяно-византийски проучвания “Акад. Иван Дуйчев” към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и проф.д.и.н.Казимир Попконстантинов, декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет “Св.Св. Кирил и Методий” .
Проф. д-р Аксиния Джурова представи в пленарна зала свой доклад за визуализацията на догмата във Византия. Конгресът бе закрит от акад.проф.д.и.н. Васил Гюзелев с доклада “Българо-византийския културен диалог”.

 
< Prev   Next >