Monday, 23 October 2017
Home arrow Archives arrow Откриване на изложба “Златни страници от Българското средновековие”
Откриване на изложба “Златни страници от Българското средновековие” Print E-mail

На 23 август т. г. в Института по образование на Лондонския университет (University of London) бе открита фотоизложбата “Златни страници от Българското средновековие”, в рамките на ХХІ Международен конгрес по византинистика (21-26 август 2006 г.).

Автор на фотографиите е Иво Хаджимишев, художник-фотограф и председател на Българското фотографско сдружение, а на концепцията - проф. д-р Аксиния Джурова, директор на Центъра за славяно-византийски проучвания “Акад. Иван Дуйчев” към Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Изложбата бе осъществена по линия на Комуникационната стратегия за подготовка на членството на България в Европейския съюз, със съдействието на Министерството на културата.“Златни страници от Българското средновековие” показват българската средновековна култура в периода от VІІ до ХІХ век. В изложбата са представени както най-ранните паметници на езическа България и на завареното християнско население, така и емблематичните за първата славянска писменост ръкописи, архитектура, иконно и стенописно изкуство, с които славяните се вписват в голямото семейство на Византийската цивилизация, допринасяйки както за нейната самобитност, така и за разнообразието й през вековете.
Фотоизложбата премина с голям успех сред участниците в конгреса. Откриването й от посланик Матев стана в навечерието на гласуването на кандидатурата на София за домакин на ХХІІ Международен конгрес по византинистика.

 
< Prev   Next >