Saturday, 18 November 2017
Home arrow Archives arrow Официално посещение на посланик Матев в Midlands (Лестършър и Нотингамшър)
Официално посещение на посланик Матев в Midlands (Лестършър и Нотингамшър) Print E-mail

На 26 и 27 юни т. г. посланик Лъчезар Матев направи официално посещение в района на Midlands и в частност в две от основните области в него Лестършър и  Нотингамшър. По време на посещението, осъществено по покана на областното и местните ръководства на градовете Лестър и Нотингам, той взе участие в редица двустранни мероприятия и срещи и проведе преговори свързани с по-нататъшното развитие на отношенията между двете общини и българските общини Хасково, Кърджали и Смолян.
В рамките на програмата посланикът проведе срещи с областната управителка на Лестършър, лорд-кмета и председателя на градския съвет на Лестър, с ръководството и членове на областната туининг асоциация, председателя на благотворителната организация Loros, директора на болницата за неизлечимо болни пациенти (хоспис) към нея и представители на бизнес средите. От българска страна участва и г-жа Красимира Живанова, заместник-кмет на гр. Кърджали.В рамките на проведените разговори и в изпълнение на подписания меморандум за сътрудничество с община Хасково бе уточнено изпращането на няколко нови пратки с медицинска техника, пожарни коли, микробуси и джипове за полицията. Обсъдени бяха възможностите за развитието на сътрудничеството с община Кърджали.
От Loros изразиха готовност да споделят добрите си практики с България, както и за експертна, техническа и финансова помощ за създаването на подобен дом за неизлечимо болни в нашата страна. Идеята е подкрепена и от британското посолство в София и областния управител на Хасково. Посланик Матев изказа благодарност за дарените 12 болнични легла и оцени високо развитието на сътрудничеството между общините и британската помощ за училищата, болниците, библиотеките, пожарните, жилищното планиране, музеите за Хасково, с който Лестър е побратимен.


Кметовете на двата града подписаха на 15 ноември 2005 г. Меморандум за социално, икономическо и техническо сътрудничество, в присъствието на посланика на Обединеното кралство в България и на българския посланик във Великобритания.  
В Нотингам посланик Матев осъществи поредица от срещи с представители на местни фирми с интерес в развитието на бизнес отношения с България. Бяха обсъдени перспективите за икономическо сътрудничество.


 
< Prev   Next >