Monday, 23 October 2017
Home arrow Archives arrow Благотворителен бал на „Приятели на България”
Благотворителен бал на „Приятели на България” Print E-mail

На 15 юни т. г. в Лондон се проведе ежегодният благотворителен бал на организацията “Friends of Bulgaria”. Събитието се състоя в къщата на Уилям Гладстон, един от колосите на английската политика през XIX век, четири пъти министър-председател на Великобритания в периода 1868-1894 г. и патриарх на европейския либерализъм.
Балът бе осъществен със съдействието на посолството на България в Обединеното кралство и под патронажа на посланик Лъчезар Матев, както и на сър Уилиам Гладстон, правнук на прочутия министър-председател, принц Кирил Сакскобургготски, сър Доналд Логан, бивш британски посланик в България и бивш британски министър за НАТО, и Баронеса Ролингс.


Сред гостите бяха видни представители на бизнеса, културните и академичните среди.
В организационния комитет на бала влизаха лорд и лейди Гримстън, лорд и лейди Джойси, г-жа Таня Бризби, г-н Джон Бризби, г-н Юлиан Попов, членове на Българския Сити клуб, видната индоложка от български произход д-р Люси Розенщайн, д-р Александра Морган и др.
Програмата включваше изпълнения на известния джаз състав на Питър Лам, Лондонския български хор, с ръководител Деси Стефанова и танци.
По време на празненството бяха разиграни благотворителна томбола и търг. Сред наградите бяха картини на ученици в Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров”и керамично пано изработено в  Дневен център за деца с увреждания “Добро сърце” в гр. Перник, предоставени от съпругата на посланик Матев. Особено внимание предизвикаха две от предложенията в търга: уникална книга с произведения от Уилиам Гладстон, включваща памфлета „Българските ужаси и Източният въпрос (1876 г.), издадена в 1879 г. и подписана от самия него. Книгата бе дарена за търга от историка Стоян Данев, известен още като Стивън Констанц, автор на книгата “Фердинанд лисицата”, правнук на първия български министър-преседател Тодор Бурмов и внук на друг министър-председател – Стоян Данев.
Втора награда в търга бе пътуване до България за двама. Пътешествието включваше два самолетни билета и посещение на резиденцията на Симеон Сакскобургготски във Врана, с екскурзовод самият домакин.
Общо бяха събрани над 7 хил. брит. лири, които ще бъдат дарени на домове за деца в България.


 
< Prev   Next >