Monday, 23 October 2017
Home arrow Archives arrow Празничен концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл
Празничен концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл Print E-mail

На 7 май 2006 г. Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл изнесоха празничен концерт за почитателите на българския фолклор в Обединеното кралство. Концертът бе подарък от фондация “Николина Чакърдъкова” и посланика на Република България във Великобритания за българската общност по случай 24 май.

 

Николина Чакърдъкова и посолството на Република България призоваха присъстващите в залата да помогнат на Дома за деца и младежи с умствена изостаналост “Св. Марина” в Медвен. Всички откликнаха на призива за благотворителност, като събраните средства за Дома възлезнаха на 1100 брит.лири.

 

След триумфа във Виена и Брюксел, прочутата изпълнителка за броени минути взриви лондонската публика и се извиха кръшни хора. Ураганът от емоции не стихна до края на концерта, когато българите и британците в залата запяха “Хубава си, моя горо” и Химна на Република България.

 

Посланик Лъчезар Матев благодари на Николина и на ансамбъла за това, че са донесли в Лондон частица от фолклорната магия на България, българския дух и любовта към Родината и ги покани отново на британска сцена. Концертът е част европейското турне “Родино моя” за българските общности зад граница, под егидата на министъра на външните работи на Република България Ивайло Калфин. Следващите европейски столици от турнето на Николина и танцовия ансамбъл са Париж и Берлин.


 
< Prev   Next >