Monday, 23 October 2017
Home arrow Archives arrow Конференция “Разширяването на ЕС 2004-2007”
Конференция “Разширяването на ЕС 2004-2007” Print E-mail

На 25 април т. г. заместник-министър Евгения Колданова участва в конференция “Разширяването на ЕС 2004-2007” в Лондон, на която бяха обсъдени проблемите на разширяването на съюза и влиянието им върху британския пазар на труда. Конференцията бе организирана съвместно от българското и румънското посолство в Лондон, и Института за изследване на публичната политика (IPPR).


Конференцията бе председателствана от ръководителя на представителството на Европейската комисия във Великобритания Рейо Кемпинен. В нея взеха участие парламентаристи, политици, представители на академичните среди, британски тинк-танк организации, журналисти и дипломати.

Заместник-министър Колданова запозна аудиторията с перспективите за свободно движение на работна ръка след присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г. Ключови изказвания направиха също г-н Тони Макнолти, държавен министър по въпросите на имиграцията на Обединеното кралство, държавният секретар на Румъния по европейска интеграция Леонард Орбан, д-р Дананаян Шрискандарайан от IPPR и Стивън Уагстил, редактор на вестник “Файненшъл таймс” за Централна и Източна Европа.

Ръководителят на представителството на ЕК изрази своята увереност, че България и Румъния ще могат своевременно да се подготвят за пълноправно членство в съюза от 1 януари 2007 година.

 IPPR представи свое проучване за потенциалните миграционни потоци след присъединяването на България и Румъния към ЕС и тяхното въздействие върху британския пазар на труда. В изследването се препоръчва на правителството да разшири свободния пазар на труда за български и румънски граждани, тъй като се очаква, че напливът на имигранти ще е слаб и ще облагодетелства растежа на британската икономика.

Министър Макнолти заяви, че Великобритания ще продължи засиленото сътрудничество с България и Румъния в тази област и потвърди подкрепата за членството им в ЕС от 1 януари 2007 г.

 

 
< Prev   Next >