Friday, 17 November 2017
Home arrow Archives arrow Дебат, посветен на ЕС през 21 век, в рамките на “Европейска седмица 2006”
Дебат, посветен на ЕС през 21 век, в рамките на “Европейска седмица 2006” Print E-mail

На 10 февруари 2006 г. посланик Лъчезар Матев участва в дебат, посветен на ЕС през 21 век, в рамките на “Европейска седмица 2006” на Кралския колеж в Лондон (King’s College). Европейската седмица се организира ежегодно от London European Society на Кралския колеж и цели задълбочено обсъждане на европейските теми.


В дебата за бъдещето на Европейската общност с посланик Матев участваха д-р Ричард Норт от Bruges Group, Робърт Еванс, депутат от Лейбъристката партия и Рейо Кемпинен, ръководител на представителството на Европейската комисия в Обединеното кралство. Бяха разгледани спорни моменти и мнения относно ефективността на политиката на ЕС и влиянието й върху страните-членки, с активното участие на публиката.


Д-р Норт, представител на най-консервативната, крайно дясна и евро-скептична организация във Великобритания, предрече провал и разединение за Общността. Посланик Матев обори тази позиция, подкрепен от Рейо Кампинен, и потвърди визията на България за обединена Европа с общо бъдеще, без граници и разделения. Той допълни, че въпреки слабостите на Общността, различията в националните интереси, отразени във външната политика на всяка европейска страна и в политиката на сигурност, Европа ще продължава да се интегрира. Той подчерта, че общото бъдеще може да се гради единствено върху взаимопомощ и компромис.

Позицията му в дебата бе напълно подкрепена от визията на публиката за бъдещето на ЕС. Д-р Матев представи ролята на България на динамичен участник в създаването на европейските закони и политика.

 
< Prev   Next >