Saturday, 18 November 2017
Home arrow Archives arrow Регионална инициатива за представяне на България в Лестър
Регионална инициатива за представяне на България в Лестър Print E-mail

На 23 и 24 февруари 2007 г. в гр. Лестър, Великобритания бе отбелязано присъединяването на България към Европейския съюз. Мероприятието бе организирано от българското посолство в Лондон съвместно с община Лестър и с участието на делегация от област Хасково. Събитието е част от регионалните инициативи на посолството за представяне на страната ни във Великобритания.
В приветственото слово посланик Лъчезар Матев подчерта значението на присъединяването на България към ЕС. Акцент бе поставен върху успешно провежданото сътрудничество на регионална основа между Лестър и Хасково, осъществявано въз основа на подписания през 2005 г. Меморандум за разбирателство. В тази връзка бе изразена надежда членството на България в ЕС да доведе до засилване на  контактите, разширяване на сферите на партньорство и побратимяване на двата града.
В рамките на мероприятието бе организиран бизнес форум, на който представителите на бизнеса от област Хасково запознаха партньорите си от гр. Лестър с дейността си и обмениха идеи за задълбочаване на търговско-икономическите контакти.
Празничната програма по повод Деня на хасковската култура в град Лестър включваше откриване на изложба под надслов “Хасково представя културата на България във Великобритания”. На изложбата бяха представени картини на стари възрожденски къщи, фотоснимки от областния град и произведения на скулптора Венелин Динков.
Културната програма на вечерното мероприятие включваше също участието на народния оркестър към Община Хасково, танцовия ансамбъл “Южняци” с ръководител Васко Димов и балетна школа “Галаксико”. Представените танци съдържаха фолклорни елементи от всички области на България, отразяващи бита и душевността на българския народ.
На мероприятието присъстваха около 300 души, сред които официални лица, представители на общинския съвет в гр. Лестър, областният управител на Хасково г-жа Райна Йовчева, кметове на общини, членове на парламента, представители на местния бизнес и неправителствения сектор, приятели на България.

 
< Prev   Next >