Saturday, 18 November 2017
Home arrow Archives arrow Ден на България в UCL
Ден на България в UCL Print E-mail

На 2 май 2007 година в University College London (UCL) на Лондонския университет се състоя Ден на България. Събитието бе организирано от българското посолство в Обединеното кралство, съвместно с Факултета за славянски и източноевропейски изследвания (SSEES) на университета, в която има лекторат по български език, литература и култура.
Директорът на SSEES д-р Робин Айзелуд и посланик Лъчезар Матев откриха изложбата „Плакатите от А до Z&Я”, която бе показана в британската столица със съдействието на Държавния културен институт към министъра на външните работи.
Изложбата е разделена на две серии – “Латинска азбука” и “Българска азбука”. Постерите на латинската азбука са изработени от световноизвестни графици за “Пентаграм” дизайн студио в Ню Йорк. Автори на българската азбука са утвърдени имена в областта на графиката и плаката Божидар Икономов, Божидар Йонов, ректор на Националната художествена академия, Георги Липовански и Людмил Чехларов. В откриването на изложбата участва Божидар Икономов, председател на организационния комитет на Международното триенале за сценичен плакат.
В рамките на събитието библиотеката на SSEES представи свой щанд с ценни издания на български език от фонда си.
Проявата бе част от Националната програма за отбелязване приемането на България в Европейския съюз.

 

 
< Prev   Next >