Saturday, 18 November 2017
Home arrow Archives arrow Миграцията и новото разширяване на Европейския съюз: България и Румъния
Миграцията и новото разширяване на Европейския съюз: България и Румъния Print E-mail

На 18 май 2007 г. в London School of Economics and Political Science (LSE) се проведе семинар на тема „Миграцията и новото разширяване на Европейския съюз: България и Румъния”. Събитието беше организирано от „Hellenic Observatory” –изследователски център към Университета.

В конференцията участваха от английска страна представители на Форин офис (МВнР), Агенцията по имиграция и граничен контрол към Хоум офис (МВР), Института за изследване на обществената политика (IPPR). България бе представена от Международния център за развитие на миграционна политика, Българската академия на науките (БАН) и Посолството в Лондон.

Даряна Коцева, ръководител на Службата по трудови и социални въпроси към посолството, изнесе доклад за миграционната политика на Република България.

Основна цел на семинара беше дефинирането на различните модели на миграция в ЕС. Беше подчертано, че липсата на статистически данни по отношение на миграцията е сериозна пречка за провеждането на успешна политика в тази област. По време на форума беше споделено виждането, че призивът на Европейската комисия за по-голяма мобилност и гъвкавост на населението трябва да залегне в основата на миграционните политики на страните-членки. Семинарът очерта прогнози за увеличаване на миграцията на високо квалифицирани специалисти в рамките на ЕС. Участниците се обединиха около схващането, че са необходими изследвания в областта на миграцията, които да позволят по-точни преценки и очаквания за структурата и размера на миграционните потоци в рамките на съюза.

 
< Prev   Next >