Sunday, 22 October 2017
Home arrow Archives arrow Посещение на Посланик Матев в Бъкингамшир
Посещение на Посланик Матев в Бъкингамшир Print E-mail

Българският посланик д-р Лъчезар Матев посети Университета Бъкингам в едноименното графство (Бъкингамшир) по покана на д-р Мери Уелстед, директорка на фондацията към университета.
Университетът е единственото в Обединеното кралство напълно независимо висше учебно заведение. Основан през 1973 г. , той приема студенти от 80 държави. През февруари 1976 г. той е официално открит от Маргарет Тачър в качеството й на бивш министър на образованието. По-късно, вече като Баронеса Тачър, тя става почетен ректор на университета.
В началото на деветдесетте години на ХХ в. университетът отвори вратите си и за първите български студенти. В момента 14 млади българи следват там икономика, мениджмънт, международна политика и английска филология.  В университета има и преподавателка – българка, г-жа Пенка Маринова.

В разговора си с домакините и с българските студенти, специално поканени на срещата, д-р Матев се спря на задачите пред България след присъединяването й към Европейския съюз. Той подчерта, че страната ни се нуждае от млади и добре образовани специалисти, подготвени да работят пълноценно за просперитета й и утвърждаването на нейния авторитет като активен и пълноценен участник в динамичните процеси на превръщане на ЕС в един от най-важните глобални политически и икономически фактори.

 
< Prev   Next >