Saturday, 18 November 2017
Home arrow Archives arrow Kонференция на тема „Религиозната толерантност и разбирателство – примерът на България“
Kонференция на тема „Религиозната толерантност и разбирателство – примерът на България“ Print E-mail

На 21 юни 2007 г. в Лондон се състоя конференция, посветена на религиозната толерантност и разбирателство – примерът на България. Събитието бе организирано от посолството, съвместно с британски държавни и религиозни институции. Конференцията се проведе под патронажа на премиерите на България и Великобритания Сергей Станишев и Тони Блеър.

Българската делегация включваше посланик д-р Лъчезар Матеви проф. Иван Желев, директор на дирекция „Вероизповедания” в Министерския съвет. В състава й бяха представители на основните религиозни общонсти у нас - Н. Впр. Видинския митрополит Дометиан, завеждащ международния отдел на Българската православна църква, Мустафа Хаджи, главен мюфтия на мюсюлманите, Н. Пр. Епископ Георги Йовчев, управляващ Софийско-Пловдивския диоцез на Католическата църква, Пастор Виктор Вирчев, председател на Обединените евангелски църкви, Роберто Джераси, председател на Израелтянския духовен съвет.

Британските религиозни общности бяха представени от Негово преподобие Ричард Чартър, Лорд-епископ на Лондон - от името на Англиканската църква, Негово преподобие Джордж Стак, помощник на архиепископа на Уестминстерската католическа общност, баронеса Удин, представител на мюсюлманската общност в Камарата на лордовете и г-н Брайън Пиърс, директор на организацията за междуверско сътрудничество в Обединеното кралство. Присъстваха и представители на Мюсюлманския съвет и на Главния равин във Великобритания. Конференцията, в която участваха още представители на британското правителство, Форин офис, неправителствени олганизации и дипломатическия корпус, бе председателствана от лорд Джанър ъв Браунстоун, член на Кралския юридически съвет.

Основен акцент в конференцията бе приносът на България за европейската цивилизация с изграждането на мултирелигиозен модел, основан на взаимното уважение и разбирателство между представителите на различните религиозни общности. Участниците в конференцията се запознаха с основните вероизповедания в България и с традициите на мирно съвместно съществуване между тях през вековете. Бе представен опитът на страната в изграждането на междуверска толерантност - фактор за национална и регионална стабилност.

По време на конференцията бе разпространено специално печатно издание, посветено на примера на България в областта на религиозната толерантност. В него са поместени обръщения на Сергей Станишев и Тони Блеър към участниците и е очертан пътят, който различните религиозни общности в България са изминали до наши дни.

В рамките на посещението си в Лондон българската делегация се срещна с британски депутати в парламента и проведе двустранни срещи с лидери на съответните британски религиозни общности в синагогата „Бевис Маркс”, Източнолондонската джамия и Уестминстърската катедрала.

 

 
< Prev   Next >