Sunday, 22 October 2017
Home arrow Archives arrow Нашите сънародници са най-после в България
Нашите сънародници са най-после в България Print E-mail

Нашите сънародници са най-после в България и това е чудесната новина, която днес постигнахме с усилията на всички, заяви министър Ивайло Калфин при посрещането на българските медици в София.
Президентът Георги Първанов подписа указ за тяхното помилване, съобщи министър Калфин на летище София.
Искам да благодаря на всички, които ни съдействаха, за да стигнем до този момент, всички, които показаха своята истинска солидарност със съдбата на нашите сънародници - Европейската комисия, г-жа Фереро-Валднер, страните-членки на Европейския съюз, г-жа Сесилия Саркози, която се включи в най-решителния момент от цялата операция по прибирането на нашите медици в България. Това заяви на летище София вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин при посрещането на българските сестри и палестинския лекар с българско гражданство.
Нашите сънародници са най-после в България и това е чудесната новина, която днес постигнахме с усилията на всички. Бих искал да благодаря и на нашите партньори от Германия, от Великобритания, от Холандия, от страни, които действително направиха много, за да се стигне днес до този радостен за всички нас момент, каза министър Калфин. В своето кратко слово той пожела на завърналите се у нас медици Добре дошли! и ги увери, че освен това, което направи държавата, освен това, с което нашите партньори помогнаха, силното обществено мнение в България и в Европа, съпричастието на медиите и на всеки един от нас, направиха възможно днес всички да се поздравяваме с този щастлив миг. Добре дошли у дома! и дано  в бъдеще да няма такива големи каузи за спасение на наши партньори, които да се налага да провеждаме, завърши той. 
Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин съобщи също, че президентът Георги Първанов, ръководен от твърдото си убеждение в невинността на българските медици, осъдени в Либия, е подписал указ за помилването им, с който се  опрощава тяхното наказание.
На посрещането на Правителствената зала на софийското летище присъстваха президентът Георги Първанов, министър-председателят Сергей Станишев, председателят на Народното събрание Георги Пирински, наши и чужди посланици, акредитирани у нас, български евродепутати, десетки журналисти от националните и международни медии.

 

 
< Prev   Next >