Sunday, 19 November 2017
Home arrow Archives arrow Пресконференция за стратегията на България за решаването на случая с медиците в Либия
Пресконференция за стратегията на България за решаването на случая с медиците в Либия Print E-mail

На 25 юли 2007 г. министър-председателят на Република България Сергей Станишев и вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин дадоха съвместна пресконференция в МВнР за стратегията, приложена от правителството и българската дипломация през последните години за освобождаването и завръщането в България на медицинските ни сестри от Либия.
В изказването си премиерът заяви, че държавата е успяла да защити интересите и правата на своите граждани в една много сложна ситуация и това е повод за гордост и ново самочувствие за международната тежест на България. Свободата и правата на гражданите не могат да имат цена, подчерта той.
Освобождаването на медиците нямаше да се случи без солидарността на останалите 26 държави от ЕС, заяви още министър-председателят Сергей Станишев. Според него решаването на казуса е станало възможно единствено с намирането на взаимноприемливо и балансирано решение, което удовлетворява всички страни по него. Премиерът благодари на всички чуждестранни партньори на България, които отстояваха българската кауза на всички нива. Той изрази признателност към медиите и неправителствените организации, които с действията си са показали жизнеността на гражданското общество у нас, неговата сила и способност за консолидация. 
Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин от своя страна подчерта, че важен елемент от стратегията е било поддържането на ефективен диалог с Либия.  Този диалог имаше няколко равнища и най-високото беше ангажиментът на българския президент Георги Първанов, посочи министър Ивайло Калфин. Той изтъкна, че визитата на президента в Либия в края на май 2005 г. е отключила на  практика отношенията на високо равнище с Джамахирията.
Министър Ивайло Калфин заяви, че работата на експертно равнище е била изключително интензивна. Той открои инициирания от България международен натиск върху либийските власти. Изключително активно работихме с медиите, с фигури, които оформят общественото мнение, както и с неправителствени организации, посочи външният министър. Той открои и ролята на българските депутати, които са успели да ангажират с каузата на медиците парламентаристи от други страни. 

 

 
< Prev   Next >