Monday, 23 October 2017
Home arrow Archives arrow ІV Фестивал на българското кино в Лондон
ІV Фестивал на българското кино в Лондон Print E-mail

На 14 септември в кино Curzon Renoar започна Четвъртият фестивал на българското кино Bulgaria! Официални гости на откриването бяха българският посланик в Лондон д-р Лъчезар Матев и директорът на Националния филмов център проф. Александър Грозев.

Събитието е организирано от посолството, Bulgarian Creative Arts, Българския сити клуб и Националния филмов център. В програмата са включени шест филма, носители на редица международни награди, които представят новата вълна в българското кино. След всеки от филмите е предвиден разговор със създателите му. Прожекциите са в престижната верига киносалони Curzon, известни с алтернативния си афиш, който включва европейски независими продукции и арт филми от цял свят.

Фестивалът бе открит с филма на Георги Дюлгеров „Лейди Зи”. След прожекцията зрителите имаха възможност да разговарят с Владимир Андреев, един от продуцентите на филма.

Британската публика и българската общност в Обединеното кралство ще имат възможност да се докоснат още до творчеството на Красимир Крумов („Нощ и ден”), Иван Черкелов („Обърната елха”), Анри Кулев („Госпожа Динозавър”), Милена Андонова („Маймуни през зимата”) и Илиян Симеонов („Пазачът на мъртвите”).

Прожекциите вървят с чаша българско вино, а публиката участва в томбола с награда, осигурена от „Болкан холидейз” - почивка за двама в Банско. Другите спонсори на събитието са Bulgaria Air, Maxxima Wines, Valley Vitners и Wallflower Press. Медийни партньори са BTV, Канал 1, Будилник, RFI и Българското национално радио.

Закриването на фестивала на 27 септември съвпада с десетия рожден ден на Българския сити клуб в Лондон. Годишнината ще бъде отбелязана с бал в Lansdowne Club, Мейфеър. Със съдействието на Държавната агенция за българите в чужбина е осигурено участието на Валя Балканска. Сред специалните гости са още Теодосий Спасов и британският DJ Sasha. От клуба обявиха, че всички постъпления от кувертите за бала ще бъдат предназначени за следващия българския кинофестивал.

 
< Prev   Next >