Monday, 23 October 2017
Home arrow Archives arrow Tържествен бал за десетата годишнина на Лондонския сити клуб
Print E-mail

Българският посланик във Великобритания Лондон д-р Лъчезар Матев беше почетен гост на тържествения бал по повод десетата годишнина от създаването на Българския сити клуб, състояло се в престижния „Lansdowne Club” в Мейфеър в Лондон.

„Сити клубът”, както го наричат всички, е вече установена институция, с извоюван престиж в Лондонското сити, подчерта посланикът в поздравителното си слово. Той специално отбеляза, че въпреки младостта си, през десетте години на своето съществуване клубът постигна зрялост, която го оформи като един от стълбовете на българската общност във Великобритания и важен фактор в нашата родина. Неговите членове постепенно намериха мястото си не само като специалисти, но и като източник на идеи, икономически и политически решения. Това се доказва с участието на членове на клуба в поредица български правителства. Клубът е един от най-добрите посланици на България, посочи д-р Матев.

Но дейността на клуба надхвърля границите на чистия бизнес, подчерта посланикът и напомни за сътрудничеството между клуба и Българското посолство в Лондон в благотворителни акции като строителство и ремонти на училища, както и за помощта, оказвана съвместно в случаи, в които се налага лечение на отделни граждани. Благотворителната дейност показва Българския сити клуб като много хуманно съдружие, подчерта д-р Матев и в заключение сериозно пожела присъстващите да се срещнат отново на 100-та годишнина на клуба.

На тържеството присъстваха министър Николай Василев, посланик Иван Станчов, един от основателите на клуба и княз Кирил Сакс-Кобург, президент на клуба. Многобройните присъстващи бяха поздравени с изпълнения на живо на Теодоси Спасов, виртуозният изпълнител на кавал и на певицата Валя Балканска, чието участие бе осигурено със съдействието на Държавната агенция за българите в чужбина. Г-жа Деница Христова, председател на ДАБЧ, също беше сред гостите.

От Сити клуба обявиха, че всички постъпления от кувертите за бала ще бъдат предназначени за българския кинофестивал в Лондон през 2008 г.

 
< Prev   Next >