Sunday, 19 November 2017
Home arrow Archives arrow Заместник-министър Евгения Колданова взе участие в конференция в гр. Белфаст
Заместник-министър Евгения Колданова взе участие в конференция в гр. Белфаст Print E-mail

На 8 ноември 2007 г. заместник-министърът на външните работи Евгения Колданова взе участие в конференция за представяне на България в Белфаст на тема “Членството на България в ЕС – предизвикателства и възможности”.
Форумът имаше основната цел да представи България като нов член на Европейския съюз и да открои съществуващите възможности за развитие на отношенията между България и Северна Ирландия в областта на търговията, икономиката, инвестициите и да насърчи сътрудничеството между органите на местното самоуправление. Конференцията допринесе за популяризирането на ролята и приноса на България като пълноправен член на ЕС и представата за страната ни като пълноценен партньор на страните-членки.
В изказването си заместник-министър Колданова запозна аудиторията с политическата и икономическата ситуация в България,  основните приоритети на страната ни след 1 януари 2007 г., както и с българското участие в изпълнението на европейския дневен ред.
В конференцията взеха също участие заместник-министърът на  икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов, представители на Българската агенция за инвестиции, Столична Община, търговската камара в Белфаст, агенцията за инвестиции в Северна Ирландия, местни фирми, имащи дейност в България и потенциални бъдещи бизнес партньори.
Обсъдени бяха икономическите перспективи в България, възможностите  за развитие на бизнес в България, ролята на местните власти в създаването на инвестиционни възможности в страната и приоритетите за развитие на инфраструктурни проекти на град София. В практически аспект бяха обсъдени бизнес-възможностите за сътрудничество между Северна Ирландия и България.
В рамките на следобедната програма заместник-министър Колданова бе приета от Уилям Хей, председателя на северноирландската асамблея. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за развитие на политическото сътрудничество между България и Северна Ирландия в качеството й на деволюирала област на Обединеното кралство.


 
< Prev   Next >