Tuesday, 21 November 2017
Home arrow Archives arrow Побратимяване между градовете Хасково и Лестър
Побратимяване между градовете Хасково и Лестър Print E-mail

На 22 ноември 2007 г. официално влезе в сила побратимяването между българския Хасково и неговия дългогодишен партньор във Великобритания – гр. Лестър. Това бе и първото по рода си побратимяване на градове от България и Великобритания, постигнато в резултат на провежданото десет-годишно сътрудничество между двата града.

През 2005 г. в присъствието на българския посланик в Лондон, д-р Лъчезар Матев и тогавашния британски посланик в София, Джеръми Хил между градовете Хасково и Лестър бе подписан меморандум за сътрудничество. Меморандумът предвиждаше развитие на отношенията между Хасково и Лестър в областта на културата и икономиката чрез провеждането на конкретни годишни инициативи в двата града. В изпълнение на годишната програма за 2007 г., през м. февруари в гр. Лестър, Великобритания бе отбелязано присъединяването на Р България към Европейския съюз. Мероприятието бе организирано от българското посолство в Лондон със съдействието на община Лестър и с участието на делегация от гр. Хасково. 

 До момента контактите между градовете Хасково и Лестър допринесоха за обмяната на опит в справянето с важни обществено-социални и икономически аспекти от развитието на двата града. Акцент в сътрудничеството заемаха въпросите, свързани с интегриране на малцинствените групи, насърчаване на социалното сближаване, устойчивото развитие, мерките за опазване на околната среда, намаляването на равнището на престъпност и грижата за хора в неравностойно положение.

 Присъединяването на България към ЕС разшири спектъра от възможности за развитие на сътрудничеството на регионална основа между двата града. С постигнатото побратимяване се очаква да се създаде нова платформа за засилване на контактите и разширяване на сферите на партньорство между градовете Хасково и Лестър.

 

 
< Prev   Next >