Saturday, 18 November 2017
Home arrow Archives arrow Честване на 200-годишнината от рождението на Уилям Гладстон
Честване на 200-годишнината от рождението на Уилям Гладстон Print E-mail

Посолството на България се включи в Организационен комитет за отбелязване през 2009 г. във Великобритания на 200-годишнината от рождението на видния  британски държавник. В комитета влизат Националният клуб на либералите, Клуб „Гладстон”, изследователският център „St Deiniol’s Library”, Групата за история на либерал-демократите, колежът „Итън” и организацията „Dollis Hill House Trust”.

Програмата на честването предвижда редица събития , като по идея на посолството откриването ще се състои във "Foreign Press Association" в Лондон, където Уилям Гладстон е живял. Сред другите по-важни инициативи са:

Лекция на доц. д-р Румен Генов в посолството, посветена на Гладстон и българите. Българският учен и изследовател е автор на редица публикации за изтъкнатия политик и в момента работи по проект за честване на годишнината му в България.

Стипендия за български изследовател, който да работи в архивите на "St Deiniol’s Library" и колежа "Christ Church" на Оксфордския университет. Информация за стипендията ще бъде разпространена допълнително от посолството, след като бъдат конкретизирани условията за участие в конкурса.

Уебсайт за Гладстон, тържествена вечеря по повод пускането му (вероятно с участието на лидера на Консервативната партия  Дейвид Камерън) и изложба в колежа „Итън”, където У. Гладстон е учил.

Семинар в "St Deiniol’s Library" в Уелс, основана от У. Гладстон. Понастоящем библиотеката е най-големият изследователски център на делото му.

Изложба на карикатури за Гладстон и негови лични вещи в Националния клуб на либералите (NLC). Клубът „Гладстон” към NLC ще преиздаде сборник с есета.

Фестивал „Gladstonbury” в "Dollis Hill House", гр. Брент.

 
< Prev   Next >