Friday, 17 November 2017
Home arrow Archives arrow Лекция на посланик Матев в Ийстборн
Лекция на посланик Матев в Ийстборн Print E-mail
Посланикът на България във Великобритания д-р Лъчезар Матев беше почетен гост на общото събрание на организацията на Европейското движение в Ийстборн на 5 март 2008 г. Д-р Матев изнесе лекция пред членовете на организацията, разглеждайки опита на България от първата година на членството й в ЕС.
Посланик Матев подчерта, че членството на България в ЕС поставя пред страната нови предизвикателства. Tой разгледа важната роля на България за осъществяването на общата външна политика на ЕС, както и темите по предстоящата пролетна среща на Европейския Съвет. В обстановка на процеси, водещи до все по-осезаеми ефекти от глобализацията, пред България стоят важни въпроси, свързани с общата политика на сигурност, общата енергийна политика, осъществяването на целите по Лисабонската стратегия и изпълнението на критериите от Протокола от Киото.
Посланик Матев подчерта важната роля на страната ни на стабилизиращ фактор на Балканите и задачите в новосъздадената политическа обстановка в региона. От една страна това е свързано с оказване на подкрепа за европейското бъдеще на балканските държави, а от друга – с работата на България в рамките на Черноморската инициатива и участието на страната ни в дългосрочното енергийно сътрудничество със страните от Европейския регион.
След лекцията, посланик Матев отговори изчерпателно на многобройните въпроси зададени от присъстващите.
 
< Prev   Next >