Sunday, 22 October 2017
Home arrow Archives arrow Конференция в Българското посолство в Лондон
Конференция в Българското посолство в Лондон Print E-mail

На 12 март 2008 г. в посолството на България в Лондон се проведе конференция на тема “България и Великобритания – съвместна работа за изграждане на успешни общини”, организирана със съдействието на Британската асоциация за органите за местно самоуправление. Форумът представи възможностите за сътрудничество между местните общински и регионални власти в България и Великобритания и насърчи установяването на ефективни форми на партньорства, отговарящи на изискванията на Европейския съюз.

Във встъпителното си слово посланик Лъчезар Матев отбеляза значението на все по-тясното развитие на контактите в широк кръг от области между българските и британските общини и региони. Той подчерта, че сътрудничеството между органите за местно самоуправление ще гарантира по-тясно взаимодействие между България и Великобритания в рамките на ЕС и представлява една от възможностите за отговор на предизвикателствата на 21-и век, които среща Европа.  

По време на конференцията бяха обсъдени перспективите за двустранно сътрудничество между органите за местно самоуправление с цел осъществяването на проекти по линия на структурните фондове и кохезионния фонд на ЕС. Разгледани бяха възможностите за насърчаване на регионалното и местното икономическо развитие, опазването на околната среда, архитектурното възстановяване и поддръжка, създаването на нови работни места, инфраструктурата и сближаването между регионите.

От българска страна в конференцията участваха заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова, кметове и председатели на общинските съвети на градовете Хасково, Бургас, Разград, Плевен, Перник, Враца, Монтана и Гоце Делчев. От британска страна основни изказвания направиха Мартин Хитли, докладчик за външните отношения в Комитета на регионите, и Андрю Кембъл, генерален директор към Департамента за общностите и местното самоуправление на Обединеното кралство. В събитието взеха участие и представители на британските общини Лестър, Лийдс, Бирмингам, Нотингам, Суонзи, Кардиф, Престън, Арма, Ноусли, Крейгмилър, и на областите Есекс, Кент, Корнуъл.

 

 

 
< Prev   Next >