Saturday, 18 November 2017
Home arrow Archives arrow Доклад на българския посланик в Британския парламент
Доклад на българския посланик в Британския парламент Print E-mail

Българският посланик в Лондон д-р Лъчезар Матев говори на 19 май в Британския парламент пред членовете на Съвета на Консервативната партия за външна политика и по проблемите на Британската общност.

Посланикът изнесе доклад относно ролята и приоритетите на България като член на НАТО и Европейския съюз и постави ударението  специално върху приноса на страната ни в осъществяването на основните цели на двете организации. Той се спря на главните аспекти в политическото и икономическото развитие на България и на ролята й като фактор на стабилност, сигурност и икономически просперитет в региона.

Посланик Матев очерта и ролята на България по отношение на ПСЮИЕ, Ирак и Афганистан, както и позициите в подкрепа на мирния процес в Близкия Изток. Дискутирани бяха и актуални аспекти на двустранните отношения с Русия, Турция, Гърция и САЩ, и страните от Западните Балкани и Близкия изток.

Поради големия интерес заседанието продължи час и половина повече от предвиденото. Посланикът отговори изчерпателно на многобройните въпроси на парламентаристите, които разшириха кръга на обсъжданите теми до отношения и структурни сходства на България със страни от Източна Европа.


 
< Prev   Next >