Monday, 23 October 2017
Home arrow Archives arrow Посланик Лъчезар Матев откри семинар за България в University College London
Посланик Лъчезар Матев откри семинар за България в University College London Print E-mail
Българският посланик в Обединеното кралство д-р Лъчезар Матев откри на 29 май т. г. в Катедрата по българистика на Лондонския университет  двудневен семинар на тема „Градското и селското пространство в съвременна България”. Събитието събра студенти и преподаватели от България, Великобритания и САЩ. То бе организирано от Факултета по славянски и източноевропейски изследвания на Лондонския университет (SSEES), съвместно с Центъра за езиковедски изследвания, Британската академия и посолството на България в Лондон.
В приветственото си слово посланик Матев изтъкна, че многобройните участници във форума свидетелстват за засиления интерес към България сред академичните среди и в британското общество като цяло. Той отбеляза, че осъществяването на семинара е изключително навременно, в контекста на членството на България в НАТО и ЕС и новите социо-културни реалности. Посланикът посочи, че събитието ще съдейства за насърчаване на изследванията в областта на българистиката и популяризиране образа на страната ни. Д-р Матев изтъкна отличното сътрудничество с ръководството на университета и увери, че посолството ще продължава да подкрепя усилията на SSEES в тази област. Той благодари на организаторите, сред които настоящият преподавател по български език, литература и култура доц. Илия Недин, командирован в Лондонския университет от Министерството на образованието и науката.
Ръководителят на факултета д-р Робин Айзелууд от своя страна изрази признателност към българското правителство и посолството за съществуването и развитието на българистиката в UCL в рамките на източноевропейските изследвания и хуманитарните науки. Той подчерта, че темата на семинара е сред приоритетните области на изследване както във Великобритания, така и в глобален аспект. Това бе потвърдено и в изказванията на основните панелисти, които определиха събитието като доказателство за края на епохата на „мълчание и липса на интерес към България”.
След официалното откриване бе излъчен филмът на Петър Попзлатев "И Господ слезе да ни види", осигурен със съдействието на посолството и дарен от режисьора му Петър Попзлатев на българския архив в библиотеката на SSEES.
 
< Prev   Next >