Sunday, 22 October 2017
Home arrow Archives arrow Kонцерт на български музиканти в „Карнеги Хол”
Kонцерт на български музиканти в „Карнеги Хол” Print E-mail

На 12 октомври т. г. на прочутата сцена на „Карнеги хол” в Ню Йорк се състоя последният концерт от световното турне на Деница Лафчиева - кларинет, Калин Иванов - виолончело, и Мария Принц - пиано. В една от най-известните концертни зали в Ню Йорк прозвучаха творби на Вебер, Брамс, Пуленк и българските композитори Марин Вълчанов и Руми Петрова в изпълнение на изтъкнатите български музиканти. Световното турне на тримата наши талантливи изпълнители е посветено на 100-годишнината от обявяването на независимостта на България. То се осъществява под егидата на Н. Пр. Д-р Лъчезар Матев, посланик на Република България в Лондон, и е част от инициативите на българското посолство в Лондон за тържествено отбелязване на историческата годишнина, имащи за цел да популяризират българската култура и съвременното българско изкуство.
 За талантливата българска кларинетистка Деница Лафчиева, която е една от най-добрите млади изпълнители на този инструмент, това бе първа изява на сцената на „Карнеги хол”, след като през миналата година тя направи своя дебют в „Уигмор хол”, една от най-прочутите камерни концертни зали в британската столица. Деница Лафчиева е лауреат на престижни национални и международни конкурси, наградена е от БНР със званието “Музикант на годината” през 2000 г., а през 2004, едва на 24 години, е удостоена с наградата на Република България за изключителен принос към българската култура.

 

 Мария Принц е дъщеря на големия български диригент и композитор Константин Илиев. Завършва висшето училище за музика "Ханс Айслер" в Берлин, специализира във Виена и Париж, а в момента е преподавател в Университета за музика във Виена.

 

 

 

 Калин Иванов е завършил музика в Бруклинския колеж в Ню Йорк. Солист е на български и чуждестранни оркестри, неговите записи са излъчвани в световни радио- и телевизионни програми. Калин Иванов преподава виолончело и камерна музика в университета “Аделфай”, Консерваторията на Лонг Айлънд, Консерваторията и подготвителния център на Бруклинския колеж в Ню Йорк. Носител на награди за култура, преподаване и изпълнителско майсторство в САЩ.

 

 

 
< Prev   Next >