Tuesday, 21 November 2017
Home arrow Archives arrow Българско участие в Бароковия оркестър на Европейския съюз
Българско участие в Бароковия оркестър на Европейския съюз Print E-mail

На 9 октомври т.г. в Лондон се състоя концерт на Бароковия оркестър на Европейския съюз. За първи път в многонационалния представителен състав имаше и българско участие в лицето на талантливите български музиканти Зефира Вълова и Иван Илиев. Те са сред 25-те млади изпълнители, избрани след прецизна селекция от международно жури, които ще се включат в серията от концертни турнета под диригентството на световноизвестни барокови специалисти като Ларс Улрик Мортенсен, Енрико Онофри и Рой Гудман.
Концертите на Бароковия оркестър на ЕС в Лондон се осъществяват с подкрепата на българското посолство. Предстои оркестърът да изнесе свои премиерни концерти и в България. Те ще бъдат на 18 ноември в зала “България” в София и на 19 ноември във Варна, където Бароковият оркестър ще вземе участие във фестивала “Изкуството на барока”.
Бароковият оркестър на Европейския съюз (EUBO) е създаден през 1985 г. като инициатива в рамките на Европейската музикална година по случай отбелязването на 300-годишнините на трима знаменити барокови композитори - Й. С. Бах, Д. Скарлати и Г. Ф. Хендел. От създаването си до днес оркестърът изнася концерти в повече от 50 различни държави, изпълнявайки ролята на културен посланик на Европейския съюз. Сред патроните на Бароковия оркестър са Негово Кралско Височество Херцогът на Кент, европейският комисар по въпросите на образованието и културата Ян Фигел, председателят на комисията по култура в ЕП Катерина Бацели, министрите на културата на страните-членки на ЕС.

 
< Prev   Next >