Sunday, 22 October 2017
Home arrow Archives arrow Тържествено честване на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България
Тържествено честване на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България Print E-mail

На 26 ноември 2008 г. в българското посолство в Лондон се състоя тържествено честване, включващо концерт и прием, като част инициативите във връзка със 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Събитието бе осъществено в рамките на Националната програма за отбелязване на историческата годишнина.

В своето приветствено слово посланик Лъчезар Матев подчерта важността на датата и нейното историческо значение за развитието на модерна България.

Събитието бе уважено от над 200 гости, сред които бяха маршалът и доайенът на дипломатическия корпус във Великобритания, голям брой посланици, акредитирани в Лондон,  лордове и членове на Британския парламент, кметовете на общини, региони и градове, които развиват полезни връзки с България, членове на видни британски аристократични фамилии, представители на международни неправителствени организации, на бизнес средите, на културния елит и на българската общност, приятели на България.

Програмата на празничния концерт включваше произведения на Андре Месаже, Анри Рабо, Арво Пярт и българските композитори Димитър Ненов и Панчо Владигеров в изпълнение на изтъкнатите български музиканти Деница Лафчиева – кларинет, Иво Върбанов – пиано и Иво Станков – цигулка.

 
< Prev   Next >