Sunday, 22 October 2017
Home arrow Archives arrow Посещение на посланик Лъчезар Матев в Шотландия
Посещение на посланик Лъчезар Матев в Шотландия Print E-mail

В периода 7-8 май 2009 г. посланикът на България в Обединеното кралство Лъчезар Матев направи официално посещение в Шотландия. Визитата съвпадна с отбелязване на десетгодишнината от дейността на шотландския парламент и деволюцията на органите на властта в Шотландия. В рамките на посещението посланик Матев проведе срещи с г-н Алекс Фъргюсън, председател на шотландския парламент,   г-н Майкъл Ръсел, министър в правителството, отговарящ за външните отношения, ЕС и конституцията, и г-н Боб Уинтър, кмет на град Глазгоу.
Обсъдени бяха възможностите за засилване на парламентарното сътрудничество между шотландския парламент и Народното събрание на Република България, разширяването на двустранните търговско-икономически отношения, добрите практики и опита на Шотландия при усвояване на средства по линия на фондовете на ЕС, перспективите за развитие на академичното сътрудничество между висшите учебни учреждения на България и Шотландия, както и възможностите за взаимодействие между български и шотландски градове и общини по линия на ЕС.
По време на срещите посланик Матев подчерта съществуващия потенциал за изграждане на отношенията с Шотландия и готовността на българската страна да развива контакти на всички равнища с институциите в Шотландия в области от взаимен интерес.

 

 

 
< Prev   Next >