Sunday, 22 October 2017
Home arrow Archives arrow Българското посолство бе домакин на международна конференция „Биометрия и Шенген–поглед в бъдещето"
Българското посолство бе домакин на международна конференция „Биометрия и Шенген–поглед в бъдещето" Print E-mail

Българското посолство в Лондон бе домакин на еднодневна международна конференция „Биометрия и Шенген – поглед в бъдещето”. Конференцията бе организирана от Консулската служба към Посолството, съвместно с „VFS Глобъл”. Участие взеха над 70 представители на консулски служби на страни-членки на ЕС в Лондон, на американската имиграционна служба, британските агенции за граничен контрол и документи за самоличност, както и представители на няколко големи международни компании, разработващи и осигуряващи технологии и оборудване в областта на биометрията и преноса на данни. От българска страна участваха представители на дирекция „Консулски отношения” към МВнР и на Института по компютърни технологии на МВР.
В рамките на конференцията бяха разгледани въпроси относно новите изисквания за събирането на биометрични данни в процеса на кандидатстване за визи и нови документи за самоличност. Обсъдени бяха и рисковете, свързани с нарасналия обем на загубени лични данни и тяхното използване от криминални и терористични структури. Едни от основните теми, поставени на дневен ред, бяха свързани с необходимостта от хармонизиране на мерките и нивата на сигурност между страните, с протоколите за сигурност на предаваната информация, нивата за достъп, нивата и видовете криптирането на информацията обменяна между външните изпълнители, от една страна и между страните от Шенген, от друга, както и вътрешната съвместимост на европейските системи за анализ на така събраните данни при непроменени бюджетни нива.
Обсъдените актуални теми и въпроси бяха посрещнати с голям интерес и внимание от страна на участниците и присъстващите гости, които оцениха високо организираната конференция.

 
< Prev   Next >