Sunday, 22 October 2017
Home arrow Archives arrow Договор за сътрудничество между Република България и Европейския център за средносрочни прогнози
Договор за сътрудничество между Република България и Европейския център за средносрочни прогнози Print E-mail

На 22.07.2009 г. българска делегация в състав: проф. Никола Съботинов - председател на Българската академия на науките, проф. Константин Цанков - директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, и г-н Пламен Димитров - пълномощен министър и ръководител на търговско-икономическата секция на българското посолство в Лондон, беше на официално посещение в Европейския център за средносрочни прогнози (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts - ECMWF) в Рединг, Великобритания.
Подписан беше първият договор за сътрудничество между Република България и Европейския център за средносрочни прогнози. От страна на  Европейския център договорът бе подписан от г-н Доминик Марбути – директор, а от българска страна - от проф. Никола Съботинов.
ECMWF експлоатира най-модерния в света модел за предсказване в средносрочен план на глобалната атмосфера и океанските вълни на земното кълбо. Договорът за сътрудничество с България предлага пълен достъп до всички продукти, архивни данни и софтуерните инструменти на ECMWF, както и възможност за обучение на кадри за работа и експлоатация на софтуера и специалната апаратура за събиране и обработка на данни и прогнози. Връзката между нашата страна и този център ще се осъществява чрез суперкомпютарен комплекс чрез използване на високоскоростни телекомуникационни линии.
Договорът предстои да бъде ратифициран от Народното събрание на Република България.

 
< Prev   Next >