Monday, 23 October 2017
Home arrow Archives arrow Участие на България във Фестивала на река Темза в Лондон
Участие на България във Фестивала на река Темза в Лондон Print E-mail

На 12 и 13 септември 2009 г. в Лондон се състоя 11-то издание на Фестивала на река Темза, провеждан ежегодно под патронажа на кмета на Лондон. Фестивалът, който е най-големият в края на лятото, традиционно преминава при засилен интерес сред британската общественост и гостите на Лондон. Тази година събитието, което се организира, за да се чества градът и неговата река, бе посетено от над 700 000 посетители.
Участието на България във Фестивала на река Темза се реализира в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.
В рамките на „Ново европейско селище” страната ни участва заедно с Германия, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Литва, Латвия, Естония, Турция и Представителството на Европейската комисия във Великобритания.
България се представи със свой щанд и с фолклорна програма, организирани от българското посолство в Лондон.
Българският щанд, на който бяха изложени рекламно – информационни материали, продукти на наши водещи козметични фирми, както и традиционни храни и сувенири, се радваше на голям интерес от страна на многобройните посетители на фестивала. Представянето на страната ни бе осъществено със съдействието на магазин за български стоки „Вентекс” – Карлово, „Балкания травъл” и „България еър” – Лондон.
На сцената на „Ново европейско селище” участие взеха ансамбъл „Загорче” от Стара Загора и вокално трио „Перуника”, които завладяха публиката със своите изпълнения на български фолклорни песни и танци и допринесоха за вълнуващата атмосфера на фестивала.
Участието на малките изпълнители от Стара Загора във Фестивала на река Темза е част от тяхното турне във Великобритания, осъществено по покана на българското посолство в Лондон, „Лондонския български хор” с ръководител Десислава Стефанова и британски културни организации.

 
< Prev   Next >