Saturday, 18 November 2017
Home arrow Archives arrow Тържество в посолството в Лондон за началото на новата учебна година
Тържество в посолството в Лондон за началото на новата учебна година Print E-mail

На 15 септември 2009 г. с тържество в посолството в Лондон бе отбелязан първият учебен ден. Посланик Любомир Кючуков откри новата учебна година в Българското училище към посолството с пожелание за много успехи по пътя на познанието. В своето приветствено слово посланик Кючуков подчерта ролята на Българското училище за съхраняването на българския дух и самосъзнание. Снежина Мечева, директор на Българското училище, поздрави учителите, учениците и присъстващите родители и гости и изказа благодарност към посолството за оказаната подкрепа за развитието на училището.
По традиция началото на новата учебна година бе дадено със звън на училищен  звънец, а първокласниците бяха посрещнати с питка и мед. За празничната атмосфера допринесоха и изпълненията на „Лондонския български хор”.
Българското училище към Посолството в Лондон е най-голямото от този род извън пределите на България със своите над 180 ученици и продължава да се разраства. Предвид засилващия се интерес на учениците да продължат образованието си и след осми клас, както и приоритетното значение, което държавата отдава на работата с българите по света, през учебната 2008/2009 година със съдействието на българското посолство в него бе открит гимназиален курс на обучение, а от новата учебна година се предвижда създаването и на предучилищна група. Със своята 22-годишна история Българското училище към посолството се утвърди не само като образователен център, но и като културно средище за българската общност във Великобритания, обединявайки огромен брой български семейства.


 
< Prev   Next >