Saturday, 18 November 2017
Home arrow Archives arrow Лондонският български хор на сцената на BBC Electric Proms
Лондонският български хор на сцената на BBC Electric Proms Print E-mail

На 22 октомври 2009 г. Лондонският български хор с ръководител Деси Стефанова изнесе концерт заедно с популярната британска група „Давс”. Специално за Лондонския български хор композиторът Авшалом Каспи подготви обработки на някои от песните на „Давс”.
Концертът бе част от фестивала BBC Electric Proms – едно от най-престижните музикални събития в британската столица. Съвместното участие на „Давс” и „Лондонския български хор” бе сред водещите в програмата на фестивала наред с изпълненията на Роби Уилямс, Дизи Раскал, Шърли Беси и Смоуки Робинсън. Билетите за този концерт бяха разпродадени само два часа след пускането им в продажба. Концертът бе излъчен по BBC 2, както и по радио BBC 6.
Появата на 40-членния състав на хора в традиционни български носии редом до „Давс” предизвика възторжени аплодисменти от страна на аудиторията. Това е поредната висока изява за Лондонския български хор.
През 2006 г. Лондонският български хор спечели наградата на радио BBC 3 за хор на годината в категорията Open Choir. Повече от половината членове на хора не са българи и това буди още по-голямо възхищение, слушайки вдъхновяващите им изпълнения на български народни песни.

 
< Prev   Next >