Tuesday, 21 November 2017
Home arrow Archives arrow Посолството в Лондон отбеляза Деня на Народните будители с поезия, графика и музика
Посолството в Лондон отбеляза Деня на Народните будители с поезия, графика и музика Print E-mail

На 30 октомври 2009 г. в галерия "София" към българското посолство в Лондон се състоя честване, посветено на Деня на Народните будителите - 1 ноември. 
В своето приветствено слово посланик Любомир Кючуков отбеляза значението на историческата дата за развитието на модерната българска държава, като подчерта ролята на българските творци по света, на преподавателите в българските училища в чужбина, на съвременните будители за съхраняването на българския дух и самосъзнание.
Трима български творци – Здравка Владова-Момчева, доцент Христо Керин и Ангел Караиванов, обединиха своя талант в сферата на поезията, графичното изкуство и музиката, допринасяйки за вълнуващата атмосфера на празника.
Програмата на вечерта започна с представяне на новата стихосбирка „Посвещения” на Здравка Владова-Момчева - поетеса, писател и преподавател по български език и литература в Българското училище към посолството.
Рециталът на стихове, посветени на България, на българския език, на родния град на поетесата Велико Търново, на български народни обичаи, бе съпроводен от виртуозното изпълнение на кавал на Ангел Караиванов.
След края на поетичния рецитал бе представена изложбата – графика на Христо Керин, в чиито творби са умело съчетани образ и слово.
Присъстващите многобройни гости, сред които представители на културните и академични среди, на българската общност във Великобритания, ученици от Българското училище към посолството, приятели на България, посрещнаха с голям интерес и внимание артистичната вечер и оцениха по достойнство таланта на българските творци.

 
< Prev   Next >