Monday, 20 November 2017
Home arrow Archives arrow Посолството в Лондон отбеляза с лекция 200-годишнината от рождението на Уилям Гладстон
Посолството в Лондон отбеляза с лекция 200-годишнината от рождението на Уилям Гладстон Print E-mail

На 4 декември 2009 г. в посолството на Република България в Лондон се състоя лекция на тема „Политика на праведна страст: Уилям Гладстон, източният въпрос и българите”, посветена на 200-годишнината от рождението на видния британски държавник.
В своето приветствие посланик Кючуков подчерта, че тази историческа годишнина съвпада и със 130-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Великобритания и изтъкна доброто ниво на двустранните отношения. Той отбеляза значението на делото на Гладстон за развитието на модерната българска държава.
Лекцията бе представена от доц. д-р Румен Генов, преподавател в департамент „История” в Нов български университет. Българският учен и изследовател е автор на редица публикации за Гладстон и участва активно в организацията на честванията на годишнината му в България.
Присъстващите гости, сред които видни представители на академичните и културни среди във Великобритания, членове на Британско-българското дружество за приятелство, на благотворителната организация „Приятели на България”, представители на българската общност, посрещнаха с голям интерес и внимание организираната лекция, която предизвика оживена и ползотворна дискусия.
Събитието, което се реализира в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, е част от инициативите за отбелязване на 200-годишнината от рождението на Гладстон, чествана във Великобритания през цялата 2009 година. Дипломатическото представителство се включи в Организационен комитет за отбелязване на годишнината. В комитета влизат изследователският център „Сейнт Дейниълс”, Националният клуб на либералите, Клуб „Гладстон”, Групата за история на либерал-демократите, Британско-българското дружество за приятелство, колежът „Итън” и организацията „Долис хил хаус”.

 
< Prev   Next >