Tuesday, 21 November 2017
Home arrow Archives arrow Концерт на Павел Минев и Иван Янъков
Концерт на Павел Минев и Иван Янъков Print E-mail

На 14 декември в църквата „Сейнт Джил” в централен Лондон се състоя концерт на Павел Минев (цигулка) и Иван Янъков (пиано). Концертът на двамата изтъкнати български музиканти в британската столица бе осъществен с подкрепата на българското посолство в Лондон в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.
В присъствието на представители на българското посолство в Лондон, на културните среди във Великобритания, ценители на класическата музика талантливите изпълнители поднесоха виртуозно своята концертна програма, която бе възторжено приета от страна на аудиторията. На сцената на англиканската църква прозвучаха творби на Кюркчийски, Паганини, Чайковски, Равел, Лист в изпълнение на международно признатите български музиканти.
Павел Минев е първият в историята на Московската филхармония чужденец, приет като щатен солист. Отличен е с множество награди от национални и международни конкурси. През 2002 г. е награден от Президента и министъра на културата на Русия с Държавен Грант на Руската федерация сред десет видни дейци на изкуството. През 2003 е отличен и с награда от Министерството на културата на България за принос в развитието и популяризирането на българската музика.
Иван Янъков е лауреат на националния конкурс Светослав Обретенов (1988), победител на конкурсите „Lucille Mehaffie”, Германия (1993) и „Artists International Series”, САЩ (2001). Изнасял е солови и камерни концерти във Франция, Италия, Унгария, Япония, Южна Корея, Австрия и в редица градове на САЩ. Участва в музикални фестивали в Италия, Франция, България.

 
< Prev   Next >