Saturday, 21 October 2017
Home arrow Archives arrow Участие на министър Николай Младенов в Международната конференция по Афганистан
Участие на министър Николай Младенов в Международната конференция по Афганистан Print E-mail

Българска делегация, водена от министъра на външните работи Николай Младенов, взе участие в Международната конференция по Афганистан, която се проведе в Ланкастър хаус в Лондон. Над 70 делегации, представители на страни, участващи в международните усилия за разрешаване на конфликта в Афганистан и съседни на Афганистан държави, взеха участие в Лондонската конференция, на която домакини бяха министър-председателят на Великобритания Гордън Браун, президентът на Афганистан Хамид Карзай и Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.
Предвид скорошното посещение на министър Николай Младенов в Афганистан, ръководителят на българската делегация бе сред първите, поканени за изказване. Той подчерта продължаващия ангажимент на България към международните усилия за стабилизиране на Афганистан. Министър Младенов изрази готовността на българската страна за разширяване приноса ни в Афганистан посредством участие в полицейските сили на Европейския съюз, увеличаване броя на военнослужещите и подкрепа за обучението на афганистанските сили за сигурност, като изтъкна значението на ангажимента на международната общност за постигане на мир и стабилност в региона и за борба с общите заплахи за сигурността.
В рамките на конференцията бе подчертана необходимостта от взаимни усилия в подкрепа на развитието на Афганистан като сигурна, просперираща и демократична държава, както от страна на правителството на Афганистан, така и на международната общност. Страните, участващи в конференцията, се обединиха около няколко приоритетни в краткосрочен и средносрочен аспект мерки, сред които: постепенно прехвърляне на отговорността за сигурността на Афганистан от международните сили към афганистанските сили за сигурност въз основата на план, който трябва да започне да се изпълнява в края на 2010 г. или началото на 2011 г.; увеличаване числеността на афганистанската армия и полицейски сили; увеличаване на международните усилия в подкрепа на обучението на афганистанските сили за сигурност; мерки за справяне с корупцията; подобряване координацията на международната помощ за развитие; подкрепа за програмата на афганистанското правителство за мир и реинтеграция, включително финансова подкрепа; насърчаване на регионалното сътрудничество и др.

 
< Prev   Next >