Tuesday, 21 November 2017
Home arrow Archives arrow Откриване на Петия фестивал на българското кино в Лондон
Откриване на Петия фестивал на българското кино в Лондон Print E-mail

На 28 януари 2010 г. в „Ривърсайд студиос” в Лондон бе открит Петият фестивал на българското кино. Организатори на фестивала са посолството на Република България в Лондон, „Bulgarian Creative Arts” с изпълнителен директор Иво Върбанов, Националният филмов център и Българският Сити клуб в Лондон. Събитието се реализира в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.
В програмата на фестивала са включени широк кръг от филми, носители на редица национални и международни награди. Фестивалът бе открит с филма на Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, който е сред претендентите за номинация за наградите „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм. Откриването на фестивала бе посрещнато с голям интерес, както от страна на британските културни среди, така и сред представителите на българската общност във Великобритания. Филмът бе оценен високо от страна на многобройната публика в киносалона и поради високия интерес ще бъде излъчен повторно в рамките на фестивала.
Фестивалът на българското кино в Лондон  се е утвърдил като традиционно събитие и едно от най-успешните и знакови за българското културно представяне във Великобритания.

 
< Prev   Next >