Monday, 20 November 2017
Home arrow Archives arrow Министър Младенов проведе в Лондон среща, посветена на ролята на българските училища зад граница
Министър Младенов проведе в Лондон среща, посветена на ролята на българските училища зад граница Print E-mail

На 29 януари 2010 г. в посолството на Република България в Лондон министър Николай Младенов се срещна с директора и с преподаватели от Българското училище към посолството в присъствието на посланик Любомир Кючуков.
Министър Младенов прояви интерес към въпросите и проблемите, свързани с дейността на българските училища зад граница. Снежина Мечева, директор на Българското училище, изтъкна ролята на подкрепата на държавата и на дипломатическите представителства за съхраняването на училищата в чужбина. Тя изказа благодарност за помощта от страна на държавата, която се предоставя чрез програмата „Роден език и култура зад граница” и посочи, че програмата дава възможност на училищата в чужбина да подобрят и разширят своята дейност.
Министър Младенов оцени високо ролята на българските училища в чужбина за съхраняването на българския дух и самосъзнание.
Българското училище към посолството в Лондон е най-голямото от този род извън пределите на България, като обхваща над 200 ученици и продължава да се разраства. Със своята 23-годишна история то се утвърди не само като образователен център, но и като културно средище за българската общност във Великобритания, обединявайки огромен брой български семейства.
От началото на 2009 г. в Лондон функционира и второ българско училище, в което се обучават над 80 деца в класовете от първи до четвърти.


 

 
< Prev   Next >