Saturday, 21 October 2017
Home arrow Archives arrow Министър-председателят започна официалната част от посещението си във Великобритания
Министър-председателят започна официалната част от посещението си във Великобритания Print E-mail

Независимо от резултатите на парламентарните избори във Великобритания след три месеца, по отношение на политиката към България ще има абсолютна приемственост. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща с представителя на Консервативната партия Уилям Хейг. Работим добре и с двете водещи партии във Великобритания и следваме приоритетите, които сме определили, посочи премиерът.
Тази теза беше споделена и на срещата на министър-председателя и водената от него делегация с председателя на Камарата на общините в британския парламент Джон Беркоу. В разговорите участваха и депутати от различни политически сили, които са част от групата за приятелство с България. „Независимо от това кой е на власт в едната или другата държава, сътрудничеството и приятелството между двете страни са по-важни от партийните различия”, подчерта премиерът. Той беше категоричен, че България и Великобритания ще продължат да бъдат партньори, защото отношенията между двете страни са стратегически.
По време на разговора беше отправена покана към председателя на Групата за приятелство с България Кевин Барон да посети България.
Тази сутрин българският правителствен ръководител проведе среща с представители на английскии инвестиционен фонд. Пред него те заявиха желанието си да започнат производство на електромобили в страната ни. В момента 200 подобни прототипа се произвеждат в Германия и според представителите на британския бизнес подобно производство ще намери добър пазар у нас.
Инвестицията ще е за около 100 млн. лв. и ние толерираме тяхното желание, коментира министър-председателят. По думите му, към момента британските инвестиции в България са намалели с близо 12 млн. евро.
Премиерът Борисов е на двудневно работно посещение в Лондон по покана на британския му колега. В делегацията, която го придружава, са вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът на външните работи Николай Младенов. Снощи те имаха среща с представители на българската общност във Великобритания.
По-късно днес предстои разговорът между Бойко Борисов и Гордън Браун.
В рамките на визитата на българската делегация в Лондон, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се срещна с колегата си Алън Джонсън. Двамата министри изразиха категорична позиция, че изградените през годините добри двустранни отношения са основа за ефективен обмен на опит и партньорство в рамките на ЕС. Обсъдени бяха основните приоритети на българското правителство – гарантиране на правовия ред в страната, противодействие на престъпността, безкомпромисен и радикален подход срещу организираните й форми и корупцията. Тема на разговора беше и Стратегията за сигурност на ЕС, представена от Испанското председателство на заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи” в Толедо миналия месец.
Министър Цветанов се срещна и с генералния директор на Агенцията за борба с тежката и организирана престъпност на Великобритания Бил Хюс. На нея беше посочено, че приоритетите в оперативното взаимодействие на този етап са свързани с противодействие на трафика на наркотици и на хора с цел сексуална и трудова експлоатация, контрабандата на акцизни стоки, нелегалната миграция, компютърните престъпления.


 

 
< Prev   Next >