Tuesday, 21 November 2017
Home arrow Archives arrow Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с британския си колега Гордън Браун
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с британския си колега Гордън Браун Print E-mail

Със среща при британския премиер Гордън Браун приключи двудневната визита на министър-председателя Бойко Борисов и водената от него делегация в Обединеното кралство Великобритания. По време на разговора между двамата българският правителствен ръководител информира колегата си за основните приоритети на правителството в рамките на Европейския съюз. Сред обсъжданите теми беше присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство през март 2011 г. и ефективното използване на европейските фондове. Британският премиер изказа подкрепата си за желанието за включване на България към Еврозоната през 2013 г. като част от стратегията на страната ни за по-бързото излизане от кризата.
По време на разговора беше засегната и темата за енергийната сигурност на страната ни като основен политически приоритет на правителството. Гордън Браун изрази своята увереност, че изграждането на проекта „Набуко” може да бъде ускорено и пое ангажимент въпросът да бъде поставен за обсъждане още в четвъртък на предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз. Британският министър-председател се ангажира да постави пред колегите си на заседанието и темата за блокадите по българо-гръцката граница, които нарушават правото за свободно движение на хора и стоки.
Сред темите на разговор беше и възможността за инвестиции в енергетиката, транспорта и водния сектор. Обсъдени бяха и въпросите, свързани с достъпа до трудовия пазар на Обединеното кралство. Премиерът получи уверение от Гордън Браун, че темата няма да става обект на предизборна борба между партиите във Великобритания. „Българите в Англия са съвестни данъкоплатци, не разчитат на социални помощи и допринасят за икономическия растеж на страната”, подчерта г-н Борисов.
Българският правителствен ръководител изказа благодарност на британския си колега за оказаното съдействие при пълноценното ни интегриране в ЕС и при осъществяване на реформите в България в различни области.

 
< Prev   Next >