Monday, 23 October 2017
Home arrow Archives arrow Среща на министър-председателя г-н Бойко Борисов с британски инвеститори в България
Среща на министър-председателя г-н Бойко Борисов с британски инвеститори в България Print E-mail

На 08. 02. 2010 г. в рамките на своето посещение във Великобритания министър-председателя на Р България г-н Бойко Борисов се срещна с британски инвеститори. 
Г-н Пламен Димитров – пълномощен министър по търговско-икономическите въпроси в посолството представи на министър-председателя дошлите на срещата представители на инвеститорите в автомобилостроителния бранш на РБ: г-н Майк Робъртсън, председател на Collins Stewart Wealth Management и координатор на международния проект за производство в България по върхови технологии електро автомобил с работно наименование ZCV 4 (Zero Carbon Vehicle) и г-н Боб Лоуланд, СЕО на Quorus Ventures.
Министър-председателят бе запознат в детайли с проекта и тяхната готовност в следващите месеци да започнат практическото му изпълнение в страната ни. Връчен бе кратък вариант на работната програма на инвеститорите, демонстрационен запис на изпитанията на ZCV 4, описани бяха условията при които екипа очаква да започне своята работа в България.
Цялостната идея на Бизнес проекта е за нов тип лек автомобил, а на следващ етап за автомобил за лекотоварни превози, минибус и автобуси за градски транспорт. 
Британската фирма Zero Carbon Technology ( ZCT ), възнамерява да бъде водещ производител на новите типове електромобили („electrically powered vehicles” ) в автомобилната индустрия на Европейския съюз чрез ефективни регионални производствени разходи и продажби на тези видове МПС. За модел  ZCV-4 пълните стандартни изпитания са показали изминаване на ненадмината до сега дистанция с единично зареждане до 300 км при разходи за около €1.4 за 100 км и достигната най-висока скорост 120 км/час. Намеренията на проектантите са да се достигне дистанция от 600 км с едно зареждане и тези  ZCV да бъдат произвеждани като МПС за комунални нужди - автобуси за градски транспорт, лекотоварни автомобили и автомобили за събиране на смет. В перспектива ще се развие и модел ZCV-2 с леко тегло, върхово изпълнение на двуместна спортна електро кола.
Представителите на британските инвеститори информираха министър-председателя, че предварителните анализи на показателите на автомобил ZCV-4 сравнени с тези на Toyota Prius,  TH!NK, BMW Mini E, G- Wizz, Renault ZE, Mitsubishi EV и други на този етап доказват много добра конкурентоспособност и възможност за завоюване на пазарен дял дори в пазари, доминирани в настоящия момент от такива имена в производството на автомобили  като BMW и Renault.
Предвидено е при успешен старт през следващите месеци на първата 2010 година да се започне с няколко десетки броя коли и постепенно до петата година да достигне 2 696 броя.
Първоначалните изчисления за британския пазар са, че продажната цена около £12,000 е най-ниската от всички съпоставими и посочените като използвани за анализи марки електро коли.
Планираните за проекта чуждестранни инвестиции в страната ни ще достигнат цифрата  £ 44 млн. само за пълното усвояване на производството в България на ZCV 4 EV.
Едновременно с усвояването на производството на ZCV 4 ще се развие производство на лицензирани от конструктора на  ZCV: слънчево зарядно устройство, вятърни турбинни паркове, ZCT за енергия, R&D свързан със ZCV, технологии за новите видове акумулатори, съпътстващи монтажни производства и други.
Въвеждането на промишлено производство за  ZCV-4 дава възможност на страната ни да бъде сред лидерите в екологично чистите производства и много актуалната и стимулирана в света борба за рязко намаляване на вредния въглерод в природата. ZCV производството предлага шанс за страната ни да се присъедини и да издигне на високо ниво изследванията и развоя на върхови екологични технологии. Би могло да се очаква, че страната ще бъде сред водещите съвременни държави, които не само променят към по-добро автомобилната индустрия, но и останалите сфери на борбата за намаляване на въглеродните емисии в атмосферата.

 
< Prev   Next >