Tuesday, 21 November 2017
Home arrow Archives arrow Посещение на посланик Кючуков в град Кардиф, Уелс
Посещение на посланик Кючуков в град Кардиф, Уелс Print E-mail

На 10 март 2010 г. посланик Любомир Кючуков посети град Кардиф, Уелс. Повод за посещението бе поканата от уелската фондация „Артес Мунди” за запознаване с произведенията на българския творец Ергин Чавушоглу, който е един от селектираните за престижната международна награда за съвременно визуално изкуство „Артес Мунди”.
В рамките на визитата в Кардиф посланик Кючуков проведе среща с г-н Карвин Джоунс, първи министър на Уелс. Срещата беше организирана с цел проучване на възможностите за засилване на връзките и контактите между български и британски региони и местни органи за самоуправление. Посланик Кючуков подчерта интереса на редица български градове за развитие на сътрудничество с британски градове и региони на взаимноизгодна основа. Той изрази готовността за подкрепа от страна на посолството на Р България в Лондон за развитие на подобни контакти и взаимоотношения. Обсъдени бяха възможностите за насърчаване на двустранните икономически връзки; разработване и реализиране на съвместни проекти в различни области на регионалното сътрудничество по линия на структурните фондове на ЕС; интензифициране на двустранните връзки между Уелс и отделни региони в България в областта на културата, образованието и спорта.
Проведена беше и среща с български учени и преподаватели в Университета на Кардиф, които представиха своята работа и постижения. Посочено беше, че те поддържат тесни контакти с редица български университети и институти на БАН. Подчертано беше също така, че има голям потенциал за сътрудничество между българските и уелските университети.


 
< Prev   Next >