Tuesday, 21 November 2017
Home arrow Archives arrow Бизнес семинар „Bulgaria - Recovery Ahead“
Бизнес семинар „Bulgaria - Recovery Ahead“ Print E-mail

На 19 април 2010 г. българското посолство в Лондон бе домакин на икономически семинар посветен на процесите на възстановяването и стабилизирането  на България след ударите от световната финансово-икономическа криза и възможностите за бизнес и инвестиции в страната ни.
Под мотото “Bulgaria – Recovery Ahead” в голямата зала на посолството десетки представители на британския бизнес и делови среди обсъдиха тенденциите за изход от кризата в международен план както и мерките, предприемани в България и Обединеното кралство за възстановяване на икономиката, за разширяване на двустранното сътрудничество и развитие на конкретни инвестиционни проекти и бизнес планове за 2010-2011 финансова година.
В своето обръщение към присъстващите при откриване работата на  семинара председателстващия пълномощен министър по търговско-икономически въпроси Пламен Димитров сподели с участниците готовността Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да оказва съдействие на потенциалните бъдещи британски инвеститори.
Посланик Любомир Кючуков подчерта, че съществуващите данъчни и законодателни предимства за инвестиране в България продължават да са налице, като същевременно очакваната динамика при възстановяването на икономиката предполага нови възможности. Бе анализирана и важната роля, която България играе за енергийната сигурност в Европа, както и възможността за ползване на европейски фондове.
Вице-президентът на Британско-българската търговска камара /ВВСС/ Реймънд Кингсланд заяви, че много английски фирми проявяват интерес към страната, а инвеститорите се насочват към България заради неразработените ниши на пазара, квалифицираната работна ръка, добрите условия за чуждия бизнес, както и ниските данъци.
В хода на оживената дискусия подчертан интерес предизвикаха споделените конкретни инвестиционни намерения в България от страна на Джейми Робъртсън и управляваната от него компания Zero Carbon 2020 Ltd., разчитаща да започне производството на електромобили в България в началото на следващата година.
Примери за бизнес средата в България споделиха Камен Шойлев от британската кантора New Balkans Law Office, Доналд Робинсън  от английската фирма Robinson Group, бившият министър на енергетиката и настоящ служител в ЕБВР Милко Ковачев, президентът на Българския бизнес клуб в Лондон Струмен Паунов, директорът на фирма Financial Services for Eastern Europe, представители на DLA Piper, няколко други големи юридически кантори, на Лондонската търговско-икономическа камара, финансисти от Сити, IT компании и фирми - потенциални инвеститори в България.
Трябва да се взирате по-често в потенциала на страната, а не да се вслушвате единствено в лошите слухове за България, посъветва Джулиан Матюс – член на борда на директорите на ВВСС.
Семинарът в българското посолство в Лондон очерта реален интерес за търсене на нови инвестиционни ниши в България от страна на британските инвеститори именно на етапа на стабилизация и излизане от икономическата криза.

"Защо България?" - изказване на Джейми Робъртсън, директор на Zero Carbon 2020 Ltd., на бизнес семинар в българското посолство


 
< Prev   Next >