Saturday, 18 November 2017
Home arrow Archives arrow България взе участие във „Вечерта на европейската литература” в Лондон
България взе участие във „Вечерта на европейската литература” в Лондон Print E-mail

На 12 май 2010 г. в Лондон се проведе „Вечер на европейската литература”. Събитието, което има за цел популяризирането на европейската литература, бе отбелязано едновременно в столиците на редица други европейски градове.
Домакин на литературната вечер в Лондон бе Британската библиотека, а водещ бе популярната британска журналистка Роузи Голдсмит. Участие в литературната вечер взеха писатели от седем държави – България, Полша, Италия, Австрия, Литва, Чешката република, Холандия, които бяха селектирани от международно жури сред над двадесет кандидатури. От българска страна участва Георги Господинов, който се представи с откъс от своя „Естествен роман”, преведен на 14 езика. Многобройната аудитория в залата на Британската библиотека посрещна с голям интерес и внимание презентациите на участващите творци и оцени по достойнство организираната литературна вечер, която се превърна в истински празник на съвременната европейска литература.
Проектът бе организиран в рамките на Асоциацията на националните културни институти на страните – членки на ЕС в Лондон (EUNIC – Лондон) по инициатива на Чешкия културен център и с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в Лондон. Посолството на Република България в Лондон е асоцииран член на EUNIC – Лондон и участва активно в съвместните проекти на страните-членки на ЕС. Българското участие във „Вечерта на европейската литература в Лондон” бе осъществено със съдействието на Българска културно – просветна асоциация „Св. Св. Кирил и Методий”, Лондон.

 
< Prev   Next >