Tuesday, 21 November 2017
Home arrow Archives arrow Варненското златно съкровище гостува на музея "Ашмолиан" в Оксфорд от 20 май до 15 август 2010
Варненското златно съкровище гостува на музея "Ашмолиан" в Оксфорд от 20 май до 15 август 2010 Print E-mail

На 18 май в Оксфорд се състоя официалното откриване на изложбата „Изгубената цивилизация на Стара Европа”, на която домакин е престижният оксфордски музей „Ашмолиан”. Експозицията обединява над 250 артефакта, датирани към периода 5000 до 3500 г. пр. н.е., открити на териториите на днешни България, Румъния и Молдова. Сред най-интересните експонати е най-старото известно златно съкровище в света, открито във Варненския некропол. Сензационната експозиция за първи път гостува във Великобритания и е акцент в програмата на музея „Ашмолиан”.
Сред официалните гости на откриването на изложбата бяха посланикът на Република България в Обединеното кралство Н.Пр. г-н Любомир Кючуков, посланикът на Румъния Н. Пр. г-н Йон Джинга и временно управляващият посолството на Република Молдова г-жа Ала Белявски.
В своето обръщение към многобройната публика в музея „Ашмолиан” посланик Кючуков подчерта, че България има хилядолетна история, пазеща следите на древни цивилизации, чиито култура и ценности формират основите на днешна Европа. Той изрази своето задоволство, че откриването на изложбата се състои в навечерието на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.
Експозицията ще бъде открита в периода 20 май – 15 август, в рамките на които посетителите ще имат възможност да присъстват на лекциите на водещи британски учени, както и на тематични културни вечери, представящи културно-историческото наследство и съвременните постижения в областта на културата на България, Румъния и Молдова. Сред акцентите в програмата е концертът на Лондонския български хор, който с прекрасните си изпълнения на български народни песни вече си е спечелил обичта и признанието на британската публика.

 
< Prev   Next >