Saturday, 18 November 2017
Home arrow Archives arrow Фотодокументална изложба и лекция, посветени на живота и делото на Васил Левски
Фотодокументална изложба и лекция, посветени на живота и делото на Васил Левски Print E-mail

На 10 юни 2010 г. в посолството на Република България в Лондон бе открита специализирана фотодокументална изложба и се състоя лекция, посветени на живота и делото на Васил Левски с поглед към предстоящата през м. юли 173 – годишнина от рождението на Апостола. Целта на събитието бе да се поставят в по-широк контекст – европейски и световен, идейните и политически послания на Васил Левски, които имат актуално звучене и днес.
Проектът „Васил Левски – гражданин на Европа и света”, на който българското посолство бе домакин, бе осъществен съвместно с Общобългарския комитет „Васил Левски”. Присъстваха представители на Общобългарския комитет „Васил Левски” – д-р Стоян Джавезов, председател на Фондация „Васил Левски”, проф. дин Иван Стоянов, началник на отдел „Научноизследователска, художествено-творческа и издателска дейност” във Великотърновския университет „П. Хилендарски” и г-жа Дора Чаушева, директор на Национален музей „Васил Левски” в Карлово.
Д-р Джавезов запозна присъстващите гости с дейността на Общобългарския комитет за популяризирането в България и сред българските общности в чужбина на делото и завета на Апостола, както и с изданията на фондация „Васил Левски”. Интерес предизвика лекцията на проф. Стоянов за Българското възраждане и ролята на Васил Левски не само като значима историческа личност за България, а и като героична личност от световен мащаб.
Особено внимание от страна на представителите на Общобългарския комитет бе отделено на двете български училища в Лондон, на които бяха подарени ценни специализирани издания за живота и дейността на Левски.
В знак на признателност за принос в осъществяването на проекта и популяризиране делото на Левски д-р Стоян Джавезов връчи от името на Общобългарския комитет „Васил Левски” почетни грамоти и плакети на посланик Любомир Кючуков и на г-жа Десислава Найденова - трети секретар.

 
< Prev   Next >